- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Задържаният в Гърция за трагедията край Локорско се съгласил да бъде предаден на българските власти

Бившият граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция заради смъртта на 18 нелегални мигранти в изоставен камион край Локорско, се е съгласил да бъде предаден на българските власти.

От прокуратурата потвърдиха информацията като се позоваха на съобщение на Апелативния съд в Солун.

„Незабавно е изпратен превод на гръцки език на европейската заповед за арест и се надяваме лицето да бъде доведено пред български съд. Сроковете за това зависят от гръцките компетентни съдебни власти. До окончателното произнасяне на съда той ще бъде под арест“, каза говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Очаква се Христов да бъде предаден на българските власти през следващите дни или другата седмица.

Милева коментира и сключените споразумения в миналото между прокуратурата и спрягяния за тартор на групата, отговорна за трагедията край Локорско – Виктор Кузмов. През 2022 той получава присъда „лишаване от свобода“ за 5 месеца за каналджийство. Преди това е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“, което се приспада от присъдата.

„Реално, той е лежгал в затвора месец и половина. Малко след това сключва ново споразувение по друго досъдебно производство. Както изисква българският закон, наказанията са кумулирани и той си е изтърпял по-тежкото наказание“, каза Милева.

Тя изтъкна, че политическите твърдения, че прокуратурата сключва предимно споразумения, освен че показват непознаване на законите на страната, не отговарят на истината.

В момента наказанието за каналджийство е затвор до 5 години и глоба от 3000лв. до 10 000 лв. От прокуратурата призоваха за промяна в закона, която да доведе до по-високи наказания за този вид престъпления.

От държавното обвинение отчетоха драстично увеличение на разследванията и делата, свързани с каналджийство от 2019 насам.

Намалява, обаче, броят на новообразуваните досъдебни производства срещу организирани престъпни групи.

„В същия отчетен период се наблюдава чувствителен спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност в частност разкриването на организирани престъпни групи. Този спад, според нас, се дължи на закриването на Специализираната прокуратура, доказала своята ефективност в борбата с организираната престъпност. За 9 месечен период на 2022 г са новообразувани едва 51 досъдебни производства по направление организирана престъпност. За разлика от 2020 г когато те са били 3 пъти повече“, посочи тя.

Според Милева това се дължи на закриването на специализираното праводъсие, което прокуратурата определя като „неефективно решение“.

- Реклама -

Последни новини