- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Законът „Магнитски“ и българските балъци

Автор: Явор ДАЧКОВ

Американският закон “Магнитски” срещу корупцията и в защита на човешките права е измислен от американците, за да налагат корупция и да мачкат човешките права. Това е ясно вече и за децата. Жалко е, че българските политици и институции нямат никаква самостоятелност, нито характер, за да се опълчат на това безобразие.

Сигурно и поради тази причина американците го прилагат само тук. От общо 10 имена от ЕС, влезли в тези списъци, 8 са българи. Като най-големите балъци. Все едни няма корупция в Европа и САЩ. Не съм чул някой от европарламента за скандалите с Катар да е санкциониран, нито пък някой, отговорен за световната финансова криза, започнала от Щатите, които на държавно ниво подкрепиха престъпниците от банковия сектор, които причиниха страдания на милиони. Това е толкова очевидна несправедливост, маскирана като борба за справедливост, че няма накъде. Да не говорим за такива дреболии като доказателства, процес, съд и т.н. Американците не смятат за необходимо дори да напишат нещо, което стои сериозно като мотив, а пускат и то на официалната страница на финансовото си министерство, клюки и слухове, пуснати от българската им агентура тук. Чак е изумително колко несериозно и мутренски се подхожда, защото целта им очевидно няма нищо общо с борбата с корупцията, а последната се употребява като бухалка за политически и икономически натиск. Не случайно и двата списъка по “Магнитски” се появяват в навечерието на избори. Политическото измерение на сегашния списък се изразява в натиск срещу Борисов да приеме коалиция с “Промяната” на всяка цена и да направи евроатлантически кабинет с тях след сегашните избори без да се изкушава да чака до местните. Има и друг икономически аспект – натиск срещу все по-изтънялото влияние на Русия в енергетиката ни, което ще удари всички ни по джоба. Приказките за диверсификация не са нищо друго, освен следното: България да спре да купува евтин руски газ и да ползва по-евтино ядрено гориво за АЕЦ и да мине на по-скъпи американски източници. Няма нищо друго. Елементарно бандитско поведение на натиск и изнудване, за което всички ще плащаме.

За съжаление САЩ днес много приличат на мутрите от началото на прехода, които добре помня. Разбира се с несравнимо по-голям размах, но в същината си става дума за същото. Само помислете:  най-корумпираната страна в света, в която депутатите директно се пазаруват от корпорации и приемат закони без да ги четат, и това е легализирано в закон за лобизма, държава, в която президент става онзи, който е налял повече пари в кампанията си и е успял по-успешно да фалшифицира изборите, страна, чийто вицепрезидент е уволнил главния прокурор на Украйна, защото разследва компанията на сина му, който получава 50 000 долара на месец само защото е син на баща си, и която напада без никаква причина други страни, която е окупирала без никакво право петролните, житни и водни залежи на Сирия, сваля и качва правителства, реди българския кабинет и взема каквото си поиска – та тази страна има нахалството да вади списъци на корумпирани българи. Съвсем конюнктурно избирателно и без никакъв смисъл за правото, без никаква идея за справедливост, а само поради политически краткотраен интерес. Аз не се сещам за по-нагла държава в новата история на Западния свят. Страна, която взриви икономиката на Германия и запуши устата на всички западни правителства и медии по този въпрос, страна, която се държи като нагла мутра от 90-те, да размахва списъци с виновни е в тотален морален фалит. Да го знаят нейните клакьори тук. Това е приключило, мъртво. Гледаме жестове на зомби с претенцията на глобален стражар, който не си дава сметка, че никой вече не го е грижа за него. Дори е комично. А още по-комично е да гледам българската им клиентела тук. Помня комунизма и „Работническо дело“ от края на 80-те и знам, че тези са още по-нелепи и отвратителни. Да защитаваш държава-мутра с претенции за демокрация, морал и красота, е долнопробна професия. Най-древната.

- Реклама -

Последни новини