35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

Заловиха рекордна пратка кокаин в Италия, има българска връзка

Италианската полиция е хванала 4,3 тона кокаин, чиято пазарна стойност е 240 млн. евро. С акцията е нанесен тежък удар върху колумбийската групировка за наркоразпространение „Клан дел голфо“, предаде Ройтерс.

От полицията обясниха, че това е една от най-големите пратки наркотик, залавяни в Европа. Органите на реда са стигнали до нея във финалния етап на международно разследване с внедрени агенти, довело до издаването на заповеди за арест на 38 души в шест страни: Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия и Колумбия.

Сред тях са и двама криминално проявени българи от Перник на 50 г. и 54 г., които са задържани от ГДБОП. Дирекцията работи по аферата съвместно с полицейските власти в Италия. Проведени са претърсвания и са иззети доказателства.

Следствените действия са продължили повече от година и в тях са се включили колумбийските правораздавателни органи и службите за сигурност на САЩ. Освен кокаин са конфискувани и 1,85 млн. евро в брой.

Колумбийските власти посочиха, че през ноември са се фокусирали върху разбиването на групировката „Клан дел голфо“, чиято мрежа се разпростира в 28 държави из целия свят, след като месец по-рано са заловили лидера на клана Дарио Антонио Усуга с прякор Отониел.

Италиански разследващи от североизточния град Триест казаха, че са разкрили мрежа между производители на кокаин в Южна Америка и европейски купувачи, които са отговаряли за организирани престъпни групи в Италия, включително и в Калабрия, където е базирана мафията Ндрангета.

Следователите допълниха, че от май миналата година са проследили 19 поредни доставки на наркотици, което им е позволило да разкрият „важен посредник“ в глобалния наркотрафик и „значителен брой“ трафиканти.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини