13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Заложникът в Амстердам е бил българин

Заложникът, когото похитител държа в плен в магазин на Apple в Амстердам в продължение на шест часа, е българин, съобщават ДПА и БТА.

Въоръжено нападение в магазина в центъра на Амстердам завърши с освобождаване на заложника и залавяне на извършителя.

Полицията в Нидерландия съобщи, че заложникът е български гражданин, но не разкрива самоличността му. Според холандски медии той е на 44 години.

Похитителят е 27-годишен мъж от Амстердам, отбелязва Асошиейтед прес. За да пусне заложника, похитителят е искал откуп от 200 милиона евро в криптовалута. Той е заплашвал, че ако исканията му не бъдат удовлетворени, ще се самовзриви. Според полицията по тялото му е имало експлозиви.

Нападателят е бил обезвреден, след като напуснал сградата, за да преследва мъж, когото преди това държал на мушка, но в даден момент той успял да избяга, съобщи полицията. Това се случило, когато полицейски робот е занесъл вода на похитителя. Българинът се е възползвал от момента и е успял да избяга.

Десетки хора бяха успели да избягат от магазина невредими преди това, съобщиха местни медии. Полицията не даде информация за точния им брой.

Последният останал заложник също в момента е в безопасност.

Кадри от мястото на събитието, споделени в социалните медии, показаха как нападателят заплашва невъоръжено лице с оръжие. Свидетели съобщиха, че са чули изстрели.

Полицията е била информирана за кризата около 17:40 ч. местно време (18:40 ч. българско време) във вторник. Районът около магазина е бил отцепен.

Източник: АП/БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img