- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Запорожка област къса отношенията с Украйна преди референдума

Окупационните проруски власти на Запорожка област обявиха, че късат всякакви отношения с Киев, съобщи РИА Новости. Това става дни преди началото на готвения от Москва вече псевдореферендум, който уж трябваше да определи бъдещето на областта.

„Запорожка област и Украйна, където на власт са нацисти и терористи, вече не ги свързва нищо.“ – заяви пред РИА Новости председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“ и член на главния съвет на военновременната проруска администрация на региона Владимир Рогов.

„Запорожка област къса всички отношения с Украйна като нейна съставна част и повече никога няма да се отъждествява с нея. Украинският период от историята на Запорожкия край вече е в миналото.“ – заяви Рогов. Той подчерта, че областта уверено върви по пътя на завръщането си в състава на Русия и няма да се отклони от него.

Малко по-рано ръководителят на запорожките колаборационисти Евгений Балицкий подписа разпореждане за провеждането на „всенародно гласуване по въпроса за влизане на региона в състава на Русия“. Референдумът е насрочен за 23-27 септември. В същите дни ще се проведат и референдумите в Донецк, Луганск и Херсон.

В сряда проруският лидер на окупираната Херсонска област Владимир Салдо обяви, че след влизането си в състава на Руската федерация Херсонска област ще запази името си. „Повечето херсонци, някак исторически така се случи, свикнаха и се свързват с Херсонска област. Още по царско време имаше Херсонска губерния, след това Херсонска област. Ние планираме да станем част от Руската федерация именно като субект под името Херсонска област“, каза Салдо в ефира на „Соловьов на живо“.

Снимка: defencenet

- Реклама -

Последни новини