35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Започва проверка за „златните паспорти“ по сигнала на ДПС

Правната комисия на НС ще настоява прокуратурата да направи пълна проверка на чужденците, които са получи българско гражданство срещу инвестиции. До момента 103 лица са получили “златни паспорти“, съобщи Хамид Хамид от ДПС.

Той обясни, че парламентарната правна комисия е отхвърлила предложенията на ДПС за поправки в закона, с които да отпадне възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции. Тя обаче е приела промени, внесени от МС една седмица след тези на ДПС.

„Някой го е страх от тази проверка и някой иска да прикрие някого при получаване на „златен паспорт“, а чухме вече, че МП ще възлага проверки по някои случаи, но избирателно и където някой се е изцапал, ще бъде прикрит“, коментира Хамид.

„Учудва ни нежеланието на управляващите да проверят всички тези факти. Да не се окаже, че лабораторията на олигарха Иво Прокопиев е замесена със „златни паспорти“, посочи той.

Хамид отсече, че ДПС ще иска пълна проверка от прокуратурата за всеки отделен случай, защото се вижда нежеланието на управляващите да го направят.

„Тази тема е една от чувствителните в Брюксел и това е една от причините да не отпаднат визите за САЩ. Ние сме решени да стигнем докрай и да се провери всеки случай, да разберем какви нарушения, далавери са правени с тези паспорти и кои е лобирал за тях“, обобщи Хамид.

Проверки са възложени на ДАНС, Министерството на правосъдието, Българската агенция за инвестиции и Дирекция „Миграция“ в МВР, ще установят има ли допуснати нарушения във всеки един от описаните в сигнала случаи, свързани с даване на гражданство срещу инвестиции на граждани на Китай и Русия.

При установяване на данни за нарушения на закона ще бъде изпратено предложение до президента за отмяна на натурализацията за придобитото българско гражданство, а в случаи на данни за престъпления ще бъде сезирана компетентната прокуратура, информират от държавното обвинение.

Източник: Днес.бг

Снимка: Днес.бг

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини