- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Започна изпращането на машините за гласуване в чужбина

Започна изпращането на машините за вота на втори октомври в чужбина. Паралелно върви и подготовката на устройствата за страната.

Всички 525 машини за вота извън страната са готови за транспортиране. Днес тръгват устройствата за Канада, САЩ и Великобритания, за където трябва повече време. Останалите машини ще тръгнат утре и най-късно вдруги ден – за най-близките държави до България, коментира говорителят на ЦИК.

„Складът се охранява от жандармерия. До външната граница на Република България ние ще бъдем ескортирани от жандармерия. Оттам нататък е наша отговорност – на Министерството на външните работи – пристигането на тези машини в пломбиран, запечатан вид до СИК в деня преди изборите. Дори се движим, ако не ме лъже паметта, с около ден и половина – два по-рано, отколкото на предните избори“, каза Калин Анастасов – Министерство на външните работи.

При сериозна техническа неизправност на машините ще се преминава към хартиен вот. Решението за това ще взема само Централната избирателна комисия.

„Хартиените бюлетини вече са отпечатани. Част от тях – за извън страната, вече са заминали. Сега в буса за Гърция бяха и хартиените бюлетини, заедно с машините, които видяхте, че заминават. За страната вече вървят по график и се получават, и се транспортират до областните администрации“, каза Росица Матева.

Предстои незаетите места в секционните комисии да бъдат попълнени от Министерството на външните работи.

- Реклама -

Последни новини