12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

АЕЦ „Фукушима“ изпуска отпадни води в Тихия океан (ВИДЕО)

Япония започна да изпуска отпадни води от авариралата ядрена централа „Фукушима“ в рамките на операция, за която настоява, че е безопасна, въпреки че предизвика яростна реакция от страна на Китай.

Началото на изхвърлянето на около 540 олимпийски плувни басейна вода в Тихия океан в продължение на няколко десетилетия е голяма стъпка в извеждането от експлоатация на все още изключително опасния обект 12 години след една от най-тежките ядрени аварии в света, предаде АФП.

Видеозапис на живо, предоставен от оператора на централата TEPCO, показа инженери зад компютърни екрани и официално лице, което каза – след обратно броене – че „клапаните в близост до помпите за транспортиране на морска вода се отварят“.

Наблюдатели от атомния надзорен орган на ООН, който одобри плана, трябваше да присъстват на мястото на процедурата, а по-късно в четвъртък работниците на TEPCO трябваше да вземат водни проби.

Преди операцията около 10 души проведоха протест в близост до площадката, а около 100 други се събраха пред централата на TEPCO в Токио.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img