- Реклама -

- Реклама -

петък, 31 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Започна строежът на българското трасе от газовата връзка със Сърбия

Започна строежът на българска територия на газовата връзка между България и Сърбия. По план тя трябва да свързва градовете Нови Искър и Ниш.

Символичен старт на строителните дейности на територията на България дадоха президентите на двете държави Румен Радев и Александър Вучич.

Президентът Радев напомни, че България се доказа като надеждна транзитна страна и дори и в най-тежката ситуация, когато страната ни е останала без руски газ, е продължила безпроблемно да изнася синьо гориво за Сърбия. Страната ни е и третият най-голям нетен износител на електроенергия в Европа.

„Газовите връзки не са просто инфраструктурни проекти, а символ на потенциала на нашия регион за в бъдеще. Интерконекторът е залог за бъдещето, но и израз на волята на нашите страни не просто да градим двустранните отношения, но и общоевропейско бъдеще, основано на солидарност и иновативни технологии. Той е пример как устойчивото ни сътрудничество с ЕК води до взаимни ползи не само за нашите страни. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна енергия. Този интерконектор е успех и за България, защото добиваме достъп до разширени пазари“, посочи Румен Радев.

„България е на кръстопът – това включва и доставките на газ и това е стратегическо предимство. България приема своята отговорност да е гарант за сигурността в региона. Този интерконектор ни дава възможност да се възползваме и от останалата мрежа на страната, гарантирайки възможно най-ниски цени не само за България, но и за региона“, посочи енергийният министър Росен Христов.

Първа копка на газовата връзка между двете държави беше направена на 1 февруари миналата година в Сърбия. Сега започва изграждането на българското трасе.

Газопроводът е с обща дължина 170 километра като 67 от тях са в България. Капацитетът на тръбата, която ще може да пренася газ и в двете посоки, е 1,8 млрд. кубични метра. Цената на изграждането ѝ у нас е над 140 млн. лева. Част от сумата е осигурена от европейски програми.

Газовата връзка трябва да бъде пусната в експлоатация през октомври тази година. Изграждането ѝ се забави с повече от 11 години, като идеята за реализирането на проекта е от 2009 година.

 

 

- Реклама -

Последни новини