- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Заради Слави Трифонов КПКОНПИ взе антинаграда

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е тазгодишният носител на антинаградата „Катинар“ като институция, която не изпълнява задълженията си по Закона достъп до обществена информация.

„Призът“ е осигурен на комисията от лидера на ИТН Слави Трифонов. А конкретният повод – отказът на КПКОНПИ да предостави информация дали и как Трифонов е санкциониран за това, че няколко пъти не е изпълнил закона да подаде имуществената си декларация като лидер на парламентарна партия. КПКОНПИ няколко пъти отказа въпросната информация, заради което предстоят и дела по ЗДОИ.

Всяка година Фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) връчва награди и антинагради( по случай 28 септември – ден на правото да знам.

КПКОНПИ получава антинаградата в условията на известен рецидив, обясни адвокат Кирил Терзийски от ПДИ, препращайки към антинаградата на комисията от 2019 г. Тогава обаче КПКОНПИ взе антинаграда в другата отрицателна категория – „Вързан ключ“. Тази година „вързан ключ“ получи кметът на община Брезово. „Срамота“ получава Дирекция за национален строителен контрол.

Това е категорията за „най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация“. Кметът Христо Енков заслужава антинаградата заради отказа информацията за анекса към договора за продажба на фурната в с. Свежен – с абсурдната аргументация в официалния отказ, че искащият информацията не живее в Община Брезово, а след това коментира, че е предпочел общината да плати 510 лв. на заявителката, но да не натоварва служителите си с работа по искането по ЗДОИ.

Положителните награди на ПДИ са в 4 категории – за гражданин, журналист, неправителствена организация и институция. В първата категория за втора поредна година бе отличен активистът Николай Неделчев. Той е номиниран заради активното използване на ЗДОИ, за да постигне по-голяма прозрачност за процесите в рамките на съдебната власт, както и за случващото се по отношение на важни за обществения интерес съдебни дела.

Сред успехите му през последната година е спечеленото с помощта на ПДИ дело срещу отказа на спецпрокуратурата да отговори кои са прокурорите, наредили подслушването на президента и разпространили СРС-тата от подслушването в публичното пространство. Неделчев е и сред обжалвалите отказа на КПКОНПИ да отговори на въпросите за Слави Трифонов. Води и дело заради отказа на прокуратурата да обясни как функционира порталът за справки по движението на прокурорските преписки и защо някои преписки се скриват от този портал. Грамота в категорията за граждани получава Катя Тосева.

Наградата за журналист получи Лалка Златанова – главен редактор на „Дарик радио“ – Пловдив, която успява да обърне негативната практика на вече несъществуващата спецпрокуратура, която отказва да предоставя информация за движението по конкретни преписки – в случая проверката срещу Елена Гунчева, която беше депутат от „Възраждане“, бившия кмет на Пловдив Иван Тотев и районния кмет Ральо Ралев. Грамота в категорията за журналисти получи Лора Филева от „Дневник“.

„Златен ключ“ получи и „Грийнпийс България“ заради активно използване на ЗДОИ в мисията си да се противопостави на установени практики, рушащи околната среда, и да разкрие порочни дейности, които задълбочават екологичните проблеми. Грамота получиха фондация „Стража“ (представяща отворените данни от парламента в леснодостъпна форма) и Института за пазарна икономика.

Като институция беше отличена РИОСВ-Пловдив. Грамота в тази категория получи община Банско.

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини