- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Заради сушата Бразилия не е в състояние да посрещне повишеното търсене на кафе

В Бразилия – най-големия доставчик на кафе в света, запасите от зърна до пролетта може да достигнат исторически минимум заради сушата, съобщи агенция „Блумбърг“, позовавайки се на ръководителя на Националния съвет по кафето Силас Бразилейру.

Според неговите оценки до март запасите от кафе в страната може да намалеят до 7 милиона чувала от по 60 кг, докато в същото време най-подходящо би било ниво от 9-12 милиона торби.

„Запасите достигнаха толкова ниско ниво, че даже при добра реколта следващата година Бразилия трудно би успяла да удовлетвори търсенето. Просто имаме нужда от дъжд”, убеден е Нелсън Карваляиш, член на управата на групата износители Cecafe.

В същото време световното търсене продължава да нараства. Според изследователския център hEDGEpoint Global Markets употребата на кафеени зърна тази година се е увеличила с 1,5% и с 2% миналата година. Успоредно с това нарастват и цените. Агенцията отбелязва, че стойността на фючърсите за сорта арабика в Ню Йорк са се увеличили с 11% на годишна база, като анализаторите са на мнение, че тази тенденция ще продължи.

„Световните цени ще продължат да се покачват и една от причините за това е несигурността относно бразилските доставки“, обяснява Гилерме Мория, старши икономически анализатор в холандската банка Rabobank.

Ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще, смята изданието. В публикацията се посочва, че сушата в Бразилия ще се засили през следващите месеци, докато в Колумбия, втората по големина страна производител на кафе, ще има прекомерни валежи.

Неблагоприятни метеорологични условия очаква плантациите за кафе в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.

- Реклама -

Последни новини