- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Затъпяването в ТikTok

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

Монтана стана първият американски щат, приел закон, който забранява ТikTok на лични устройства. Основанието – китайското приложение представлява риск за националната сигурност, защото събира данни от потребителите. Не по-малък проблем е, че ТikTok може да има опустошително въздействие върху манталитета и психиката най-вече на децата и тийнейджърите.

Примерите са безчет – видеа как някой си глади сандвича или сипва в сока си вредни субстанции, друг си пъха пръстите в щепсел, трети тормози котката си и върши какви ли не други дивотии. Децата са абсолютно облъчени от безсмислията в приложението, а без него повечето не биха изкарали и един ден. Абсолютно клише е, че технологиите влияят върху здравето на децата. Но повечето клишета са верни. Едва ли случайно проучване сред младежи за това какви искат да станат като пораснат, показва, че в САЩ номер 1 е инфлуенсър, а в Китай – астронавт. Единият мечтае да е известен, без значение с какво, другият да овладява Космоса. И това е така, защото кратките видеа в китайската версия са главно образователни – научни експерименти, музеи, изложби, природни пейзажи. В другата версия видеата граничат с откровен кретенизъм. Китайският вариант на TikTok освен това ограничава децата под 14 години да го ползват до 40 минути на ден, като за това е въведен специален „тийнейджърски режим“. Приложението не е достъпно за тези потребители от 22 до 06 часа. Родителите са призовани да помогнат на децата си да се регистрират с истинските си имена или самите те да включат „тийнейджърския режим“.

В страната вече се прилага закон за защита на непълнолетните, който изисква доставчиците на интернет услуги, включително приложенията за социални медии, да въведат функции като управление на времето и ограничение на съдържанието.

Ясно е, че дори създателите на приложението са наясно колко вредно може да е то и се опитват да парират щетите му в Китай. А какво да правят останалите по света? Забраната му, която вече е факт в един щат в Америка, едва ли е най-правилният подход. Как в България родителите да контролират какво гледат децата им в телефоните, от какво се възхищават и какви примери за подражание ги вдъхновяват?

Остава единственият сигурен метод – възпитанието, образованието, спортът и създаването на ценностна система от най-ранна възраст. Може и това да не е докрай ефикасно срещу мощта на ТikTok. Но все пак ще помогне.

- Реклама -

Последни новини