11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Защо Васил Божков се върна сега? Няколко версии

Полицаи извеждат Божков от ВИП-а на летището

„Кацнах. Имам среща с бухалките“, написа Васил Божков във фейсбук, когато се приземи на летище София. Униформените го отведоха за медицински прегледи, както е по процедура, и му връчиха призовката, че е издирван. Така започна внезапното пристигане на „Изгнаника от Дубай“ на българска територия. 

След като почти 3 години бизнесменът с 19 обвинения обявяваше многократно, че се прибира в София, но така и си оставаше в Дубай, той все пак се върна. Всички си задават въпроса – защо точно сега един от най-богатите бизнесмени на България предприе този ход?

Срещу Божков има общо четири разследвания. По едно от тях той е обвиняем като поръчител на убийството на Манол Велев, на хазартен бос от Благоевград и на един от атентатите срещу Алексей Петров. Божков обявява завръщането си у нас ден след погребението на бившата барета и точно осем дни сред показния разстрел на Петров.

През пролетта на миналата година бизнесменът обяви, че е дал показания, в които уличава в корупция бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Малко по-късно Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани, а 24 часа след това освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.

Божков се прибира ден след погребението на Алексей Петров и естествено всички се питат дали това по някакъв начин не е причината.

Една от версиите е, че за прибирането му роля изиграват новото ръководство на прокуратурата и сложните политически процеси, начело на които е т.нар. сглобка, приписвана от опонентите ѝ на Алексей Петров.

Къде се пресичат пътищата на двамата освен обвинението, че едно от поръчковите убийства, които му се приписват, е неуспешният атентат срещу Алексей Петров.

Швейцарският му адвокат още на летището опроверга тази версия:

„Абсурдно е. Те нямат нищо общо. Пътищата на Васил Божков и Алексей Петров никога не са се пресичали и г-н Божков не се прибира заради смъртта на г-н Петров.“

Думите на защитника обаче не могат да се имат предвид, защото на него това му е работата.

Другата вероятна версия е, че основната причина е отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор и доста по-добрите отношения на милионера с изпълняващия длъжността в момента Борислав Сарафов.

Божков публично наричаше бившия главен прокурор Иван Гешев инструмент, а институцията, която ръководи – бухалка.

Друга версия е отмъщение: Божков иска да възобнови площадните протести срещу Борисов, за които се смята, че е хвърлил големи пари преди две години и Борисов отново го надигра, сключвайки споразумение за управление с партиите, на които преди време Божков разчиташе за разчистване на терена.

Този път той ще използва напрежението между правителството и президента, за да направи живота на Бойко Борисов черен. Но гневът му според версията е насочен и към „предателите“ от ПП и ДБ.

Припомняме, че след показания на Божков през март 2022 г. арестуваха Бойко Борисов в дома му в Банкя. Тогава МВР го задържа по неотложност и предложи на прокуратурата да го обвини за изнудване на Божков.

От началото на 2020 г., вече в Дубай, Божков твърдеше, че е давал милиони на ГЕРБ, за да запази бизнеса си. Подобни сведения Божков дал по интернет, а Кирил Петков говори лично пред разследващ полицай в кабинета си в Министерския съвет.

Прокуратурата иззе делото от МВР. В деня на завръщането на Божков у нас от Софийска градска прокуратура съобщиха, че той ще бъде разпитан като свидетел и по това разследване.

Любопитна подробност е, че с него към Дубай беше излетял и Георги Попов, който е сред най-доверените му хора и също беше обвинен за куп престъпления.

Попов също изненадващо се прибра в България на 20 май 2021 г., пак в петък, както го направи и шефът му. По негови и на Божков твърдения – сам и доброволно. По твърдения на прокуратурата – в производство по екстрадиция.

По същия начин Попов беше отведен в болница, предявиха му обвинения. На третия ден прокуратурата не много убедително поиска от съда да го задържи под стража, домашен арест или да му наложи адекватна мярка за неотклонение. Посочва се, че е помогнал на разследването. И беше освободен с парична гаранция от 40 хил. лв. Други обвиняеми по делото срещу Божков като лидер на престъпна група платиха по 1 млн. лв., а съпругата му Елена лежа в ареста 8 месеца.

Тогава адвокатите на Попов заявиха, че се е върнал да изчисти името си, сега тези на Божков повтарят същото.

Близки на пасажера от Дубай, с които от “24 часа” разговаряли, са категорични, че той нямало да се върне у нас, ако не е получил гаранции, че ще го пуснат на свобода, макар и под домашен арест.

Закриването на специализираното правосъдие е друг възможен мотив за решението на Божков да се завърне у нас. За разлика от спецсъда, който мнозина сочеха за бухалка и действащ в синхрон с прокуратурата, Софийският градски съд не е бил обвиняван в това и има съвсем различен профил.

С бягство в Дубай и с влияние в спецправосъдето беше свързван и Петьо Петров. който след смяната на властта в прокуратурата се оказа с обвинение по казуса “Осемте джуджета”. Героят в сагата Илия Златанов разказва, че при разговор с Петров последният му заявил: “Ние с Черепа се справихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята”. Има ли роля Петьо Петров, или елиминирането му като лобист в съдебната власт за завръщането на Божков, също остава мисперия.

 

Снимка: Велислав Николов/24 часа

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img