- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Защо Румен Радев отсъства от сесия на ООН, събрала световните лидери

Защо българският президент отсъства от международната среща на върха, събрала световните лидери в Ню Йорк през септември – 77-ата сесия на Общо събрание на ООН, проведена на живо за пръв път от началото на пандемията от COVID-19?

На брифинг днес служебният министър на външните работи Николай Милков сам повдигна въпроса, привлякъл вниманието и предизвикал коментари, и му отговори така:

„За ръководител на делегацията бях определен аз, след като ангажименти, свързани с организация на изборите и отговорностите по работата на служебното правителство създадоха препятствия за президента да отсъства за сравнително продължителен период от една седмица от страната“.

77-ата Генерална асамблея се проведе от 20-и до 23-ти септември. Във фокуса на речите бе войната в Украйна.

Какви са били задграничните и изборните ангажименти на държавния ни глава, назначеният от него министър Милков не уточни.

Според календара на президента и вицепрезидента, публикуван на сайта на президентската институция, в този период Румен Радев е участвал в церемония по разширяване на завода на „Хитачи Енерджи“ в Севлиево (на 20.09.) и е провел консултативна среща за последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна (на 23.09). Задграничен ангажимент е вписан единствено на 19-и, когато държавният глава присъства на погребението на кралица Елизабет Втора във Великобритания.

 

Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова

 

- Реклама -

Последни новини