9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Защо украинците се отбраняват ефикасно при превъзходство на врага

Кристиян ШКВАРЕК

Нарича се „Байрактар TB2“ – турски безпилотен летателен боен апарат (БЛА), т.нар – боен дрон. Дължина на апарата – 6.5 м. Общо тегло при излитане: 650 кг. Височина на полета: 8 км. Престой във въздуха: 24 часа. Радиус на действие: 150 км. Екипаж: 0 на борда, трима в контролен пункт.

През 2020-та силно-окопаните в отбранителни позиции и добре мотивирани за война арменци бяха тотално попилени от тези дронове във войната им с Азербайджан.

Сега, в Украйна, виждаме за втори път колко ефективни са те в модерни бойни действия, като с много малко такива украинците попиляха колона след колона. Дори след като руснаците взеха контрол над небето и свалиха напълно останалата украинска авиация.

Бъдещето на войната изглежда така, запомнете го. Конкретно турските ТВ2 струват около 6 млн щатски долара. Ние закупихме 8 изтребителя срещу 1, 256 млрд. долара, тоест на цената на ДВЕСТА Байрактара. Осем изтребителя или 200 Байрактара? (на теория, разбира се, до момента на света са произведени общо около 250)

Украйна се отбранява учудващо ефикасно само с 20. Направете си сметката.

Който и да управлява България през следващите години моят съвет е отбранителната ни стратегия да се концентрирана в закупуването на флота от бойни дронове. Задължително. Не излиза скъпо, а се доказа вече в две модерни войни като невероятно ефективно оръжие от 21-ви век. И най-хубавото е, че тези изводи може да си направи всеки българин, от единия до другия край на политическото разделение, тъй като това колко ефикасно правиш врага на въглен, е въпрос на прагматика, а не идеология или пристрастия.

Ако не можем да се съединим като народ по въпросите какво да съграждаме, то поне да се съединим по тези как най-ефикасно да изпепеляваме. Дроновете, изглежда, са доста добър и евтин инструмент за това.

Източник: Консерваторъ

 

Последни новини

- Реклама -