- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
6.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

За първи път: Здрави слончета близнаци се родиха в зоопарк в САЩ

Избрано

Близнаци азиатски слончета се родиха в зоопарка „Розамонд Гифорд“ в Ню Йорк. Вероятността да се родят близнаци при тези бозайници е по-малка от 1%, а процентът на оцелелите е още по-малък, информират от зоологическата градина.

Досега в САЩ не е регистриран случай на оцелели близнаци слончета. Малкото успешни раждания на близнаци са се случили само в страните на техния ареал – в Азия и Африка и никъде другаде по света.

Слончетата са здрави и вече се разхождат из заграждението, придружени от родителите си Мали и Док.

Раждането на двете бебета наведнъж е толкова неочаквано, че на служителите на парка се налага да намерят заместител на млякото, за да могат двете слончета да бъдат нахранени и здрави, без да навредят на майка им Мали.

По данни на Световния фонд за дивата природа азиатските слонове са застрашени от изчезване. Популацията на този вид е намаляла главно поради фрагментация на местообитанията, конфликти с хора и други слонове, бракониерство или болести.

Предишното потомство на Мали и Дока е починало от ендотелиотропен слонски херпес вирус. Според доклада зоологическата градина не само ще помогне за увеличаване на популацията на застрашения вид, но и се надява, че раждането на близнаците ще доведе до създаване на ваксина срещу вируса.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини