- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 3 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Здравей те снощи е загубен портофел

Избрано

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

В социалните мрежи попаднах на публикация на очевидно млад човек, за който може да допуснем, че има поне средно образование. Предлагам ви да прочетете написаното от него без никаква редакторска намеса:

„Здравей те снощи около 22.00 е загубен портофел със документи ако някой го намери нека се свърже със мен ще съм му много благодарен.“

Неграмотността е толкова шокираща, че коментарът е излишен. Позор за българското образование и за част от младите хора, които вършат технологични чудеса със смарт устройствата си, пребивават всекидневно в мета вселената на Зукърбърг, но не могат да напишат едно изречение без поне пет драстични правописни грешки. За пунктуацията дори не смея да говоря. В случая не става дума за употребата на чуждици и за ограничен речников запас, а за пълна неспособност да облечеш елементарна мисъл в думи, които да напишеш грамотно. Това наистина е проблем, защото езикът е фундаментална част от националната идентичност, която изчезва без него.

Затова всеки народ брани езика си като зеницата на окото си. Българите уж също го правим. Неслучайно спорът има ли македонски език или той е разновидност на българския усложнява и без това токсичните ни отношения със съседната държава. Според Българската академия на науките в Северна Македония се говори югозападна писмено-регионална норма на българския. Според института „Кръсте Мисирков“ обаче македонският език е реалност, с която трябва да се примирим и да приемем. Езиковият ни спор със Северна Македония тече по време, когато не само младите у нас пишат по начина, който демонстрира неизвестният герой във Фейсбук. Подобна необразованост и неграмотност все повече се възприема като нормалност, лансират се идеи за опростяване на правописа и отпадане на пълния и краткия член, защитава се употребата на чужди думи, тъй като те били по-кратки и улеснявали общуването. Сякаш сме обхванати от масова амнезия и сме забравили, че нация произлиза от латинското natio – племе, народ. Това е общност от хора, характеризираща се със съзнанието за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава.

Както е тръгнало, скоро ще се питаме не дали има македонски език, а къде въобще е българският?

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини