- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Зебра се роди в Зоологическата градина в София за първи път от 30 години насам

Зебра се роди в Зоологическата градина в София за първи път от 30 години насам, съобщи директорът на зоопарка Добромир Бориславов.

Той припомни, че през 2020 г. са се сдобили със стадо (три женски и една мъжка зебра) от вида равнинни зебри, подвид „чапман“ от зоопарка в Берлин, Германия. Две години след това вече имаме поколение – гледачите ѝ казват Мики, въпреки че тя е момче. Това е изключителна ценност за нас, похвали се Бориславов и изрази надежда и посетителите скоро да могат да я видят.

Този вид зебри е характерен за африканските савани на юг от Сахара. Те са със статут на почти застрашен вид, има популация, но тя е намаляваща. Затова е и толкова важно отглеждането им в нашия зоопарк. Те обичат пясъка, както и да бъдат под дървета. При нас имат подходящи условия за живот и сигурно точно затова направиха поколение, посочи Бориславов. Равнинните зебри имат уникални окраски и са известни със своя необуздан нрав, разказа  директорът на зоопарка.

Природата ги е направила, така че да оцеляват в саваната, трябва да умеят да се пазят. Имат генетична даденост и поради тази причина не подлежат на опитомяване. Гледачите влизат и почистват при тях, зебрите свикват с присъствието им, но много рядко се стига до физически контакт. Те са изключително внимателни и предпазливи. Винаги са готови да избягат. Никога не допускат някого близо до себе си и много рядко хората са имали близост със зебри, обясни Бориславов. Те са диви и много опасни – за да могат да се пазят от хищници,  могат много силно да ритат. Тяхната красота е възхитителна. Част са от прекрасния свят на дивата савана. В зоопарка в София сме успели да пренесем частица от тази красота, отбеляза директорът на зоопарка.

- Реклама -

Последни новини