- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Зеленият сертификат пада през март у нас

Европейци протестират срещу противоепидемичните мерки на правителствата, а някои държави вече решиха да премахнат част от тях

Масовите протести срещу зеления сертификат в цяла Европа и критиките на учени за безполезността на документа постави правителствата в ситуация да обмислят премахването му.

Някои скандинавски държави вече набраха смелост за свалянето на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19. От 1 февруари Дания оглави инициативата, последвана от Норвегия, а вчера ги последва и Швеция с официално решение на правителството да обяви края на противоепидемичните мерки от идната седмица – 9 февруари. Основните препоръки към населението остават същите: за предпочитане е хората да си стоят в къщите, ако са болни, а неваксинираните трябва да продължат да прилагат всички възможни мерки, за да се предпазят от заразяване.

Във всички случаи се предвижда отмяна на задължителния “зелен сертификат”, а в Дания вече е деактивирано държавното мобилно приложение за удостоверяване и достъп до обществени места.

От 3 февруари, Франция също започна да отхлабва мерките, въпреки все още високите нива на новозаразени. От вчера маските вече не са задължителни за разходки по улиците, но препоръката за работа от вкъщи остава. Отпадат ограниченията за брой посетители на стадиони, културни събития и такива на открито. Нощните заведения остават затворени до 16 февруари, когато ще могат отново да работят на пълен капацитет. “Зеленият сертификат” засега остава в сила във Франция, като в интервю здравният министър Оливие Веран обяви, че документът има своя естествена продължителност на живота и ще бъде премахнат “преди месец юли”.

В този дух Европейската комисия предложи ковид сертификатите да останат в сила при пътуване в ЕС до края на юни 2023 година.

Говорител на комисията уточни на пресконференция, че целта е ЕС да бъде подготвен за възможно увеличение на броя на заразените във втората половина на тази година и за поява на нови вирусни щамове. Той не можа да уточни дали това предложение отчита последното развитие на пандемията и наблюденията, че заболяването вече не причинява досегашните щети, съобщи БТА.

По неговите думи целта е пътуването в ЕС да остане безопасно. Говорителят посочи, че предложението може да влезе в сила, ако бъде одобрено до 30 юни от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че решенията как да се използват сертификатите на национално равнище остават в ръцете на местните власти. Комисията допълва, че европейското законодателство нито изисква, нито забранява използването на сертификатите по национални правила. ЕК насърчава държавите да признават еднаква валидност на сертификатите за национални цели и при пътуване в ЕС.

Припомняме, че през декември миналата година ЕК предложи валидността на сертификатите за ваксинираните при пътуване да бъде 270 дни. Предвижда се Комисията да представи до края на март нов доклад за изпълнението на европейското законодателство за сертификатите.

В България битката за зеления сертификат продължава. Съветничката на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова даде да се разбере, че до месец у нас зеленият сертификат също може да отпадне. Но ако няма нова вълна и болниците не са пълни. От ИТН и “Възраждане” репликираха, че сертификатът не пази никого – нито притежателите му, нито онези, които нямат документа. Сертификатът само създава проблеми, а масово проверките за притежаването му са проформа.

Източник: Труд

Снимка: БГНЕС

 

- Реклама -

Последни новини