35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

Зеленски отказа преговори в Беларус: Искаме мир, но откъдето не летят ракети към нас

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към гражданите на Беларус и заяви, че страната му не е готова за преговори с Русия на тяхна територия. 

Руска делегация пристигна в Беларус за преговори с украинската страна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс, като се позова на информационната агенция Интерфакс. Песков каза, че делегацията включва представители на руските министерства на външните работи и на отбраната, а също така и представители на администрацията на президента Владимир Путин и очаква пристигането на украински представители.

Днес всички вие сте призовани до урните, за да гласувате на референдум. Може да изглежда като нормален политически процес. Но сега със сигурност не може да бъде нищо нормално. Сега решенията се вземат на съвсем различно ниво, каза Зеленски, цитиран от УНИАН.

Той добави още, че нощта е била жестока. Отново имаше обстрели в цяла Украйна, нанесени са щети на жилищни сгради.

„Днес няма нито един обект в страната, който окупаторите да не смятат за валидна цел за себе си. Те се борят срещу всички. Борят се срещу всичко живо – срещу детски градини, срещу жилищни сгради и дори срещу линейки, каза президентът на Украйна.

Във войната, която тече сега, вие не сте на една страна с нас. Уви. От ваша територия войските на Руската федерация изстрелват ракети по Украйна. От ваша територия се убиват нашите деца, нашите къщи се унищожават, опитват се да взривят всичко, което е строено с десетилетия – и между другото не само от нас, но и от нашите бащи, нашите дядовци. И всичко това също е де факто референдум за вас, беларуси. Вие решавате кои сте. Вие решавате кои да бъдете. Как ще гледате в очите на децата си, как ще гледате в очите един на друг, вашите съседи. А ние сме вашите съседи. Ние, украинците. Бъдете Беларус, а не Русия! Вие правите този избор в момента. Днес, каза Зеленски.

Зеленски отбеляза, че ако няма агресивни действия от страна на Беларус, преговорите могат да се проведат в Минск. Но в момента това не е възможно.

„Затова сега казваме – не Минск. Разбира се, ние искаме мир. Искаме да се срещнем, искаме края на войната! Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку – всички ние предложихме това на руската страна. Да, и всеки друг град ни подхожда в страна, от чиято територия не летят ракети. Само така преговорите могат да бъдат честни. И наистина могат да сложат край на войната“, добави президентът.

Източник: БГНЕС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини