16.8 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Зеленски поиска повече оръжие от съюзниците

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците за още оръжейна помощ за страната му.

Това се случи след поредните масирани руски въздушни удари, при които са загинали общо 26 души.

„Само абсолютното зло може да извърши такъв терор срещу Украйна“, каза Зеленски и подчерта, че в Европа има единство за наказване на отговорните.

Много жертви е причинила атаката в град Уман в Черкаска област южно от Киев, съобщава се за загинали и в Днепропетровска област и при обстрел на болница в Херсонска област.

Президентите на Чехия и на Словакия Петър Павел и Зузана Чапутова, които вчера съвместно посетиха Киев, подкрепиха Украйна за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

„Въпросът за нас не е дали, а кога“, написа избраният наскоро начело на Чехия Петър Павел във Фейсбук след срещата си със Зеленски. Според него няма съмнения, че Русия умишлено атакува цивилни обекти в Украйна.

Според руското министерство на отбраната обаче цел на ракетните атаки са били украински войски, които е трябвало да бъдат изпратени на фронта.

Москва на свой ред отправи обвинения, че при украински обстрел в Донецк има 9 цивилни жертви.

Руски източници съобщават и за голям пожар в Севастопол на около 1000 кв. м, причинен от удар с дрон по резервоар с гориво. Местните власти призовават гражданите да запазят спокойствие.

Руският президент Владимир Путин издаде указ, с който дава възможност на жителите на анексираните райони да придобият руско гражданство до 1 юли 2024 година. Москва контролира в момента части от Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, съобщи БНР.

Последни новини

- Реклама -