- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Зеленски предлага на Китай да подкрепи формулата на Киев за мир

Украинският президент Володимир Зеленски е предложил на Китай да подкрепи формулата на Киев за мир в Украйна, но все още няма отговор от Пекин. Представители на Международния валутен фонд и на Украйна постигнаха споразумение за финансов пакет в размер на над 15 милиарда долара.

Президентът Зеленски съобщи за отправеното предложение към Китай след разговорите в Киев с японския премиер Фумио Кишида, като уточни, че все още няма отговор от китайска страна. В мирния план на Пекин от 12 точки не фигурира твърдото условие на Киев за пълно изтегляне на руските сили от окупираните украински територии.

Зеленски отново подчерта нуждата от допълнителни боеприпаси за украинската отбрана и отбеляза една година от първите победни сражения на украинската армия:

„Ще постигнем такъв резултат и в други бойни действия. В героичните сражения за Донбас, където неизбежно ще се вее украинското знаме. В продължаващото противопоставяне на юг, което ще възстанови нормалния живот в Приазовието. Във възвръщането на нашия Крим, откъдето вече започна миграцията на най-далновидните плъхове на държавата-терорист.“

Руски дрон е бил свален тази нощ в Киевска област. В района на Одеса са били унищожени две авиоракети Х-59. Съобщава се за трима пострадали в черноморския град.

Украйна постигна споразумение с Международния валутен фонд за финансов пакет на стойност над 15 милиарда долара. Заемът е за срок от 4 години и отпускането му предстои да бъде одобрено от управителния съвет на фонда. Институцията очаква нарастване на брутния вътрешен продукт на Украйна през тази година.

 

Снимка: president.gov.ua

 

 

- Реклама -

Последни новини