- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Зеленски приветства очакваното предложение на ЕС за кандидат-членството на Украйна

Избрано

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства очакваното предложение на Европейския съюз за статут на кандидат за неговата изморена от война нация. Междувременно руските сили продължиха да нанасят удари срещу втория по големина украински град Харков и източния регион Донбас.

Зеленски изрази увереност, че всички членове на Европейския съюз ще подкрепят решението за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в блока. В традиционното си вечерно обръщение, Зеленски съобщи, че е провел разговор с редица европейски лидери и с българския премиер Кирил Петков:

„Говорих с 11 лидери в сряда. Благодарих на министър-председателя на България Петков за подкрепата за Украйна и за развитието на цяла Европа с наше участие“.

Днес Зеленски ще продължи разговорите по телефона с останалите европейски лидери.

В интервю за Асошиейтид прес украинският вицепремиер Олга Стефанишина, която отговаря за европейската и евроатлантическата интеграция, каза, че решението може да дойде още днес в началото на форума в Брюксел.

По думите ѝ Нидерландия, Швеция и Дания не са били съгласни да се започват предприсъединителни преговори с Украйна, докато тя води война с Русия, но сега подкрепят идеята. Стефанишина също така изразява мнение, че Украйна може да стане член на ЕС в срок от 2 до 10  години, а не след десетилетия, както предричат някои европейски представители.

Междувременно Киев съобщи, че продължават тежките руски бомбардировки в източната област Луганск и ключовия град Северодонецк. Силите на президента Владимир Путин затягат хватката си и върху съседния град Лисичанск, който сега е подложен на по-тежка бомбардировка. „Руската армия… просто унищожава всичко“ в Лисичанск, написа в Telegram Сергий Гайдай, губернатор на Луганска област, която включва и двата града.

Руските сили са превзели две населени места на юг от градовете Лисичанск и Северодонецк, които са в центъра на руската офанзива в региона, съобщи губернаторът Гайдай. Украинските сили продължават съпротивата в Северодонецк и близките населени места. Продължават и руските атаки срещу втория по големина украински град Харков.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини