- Реклама -

- Реклама -

20.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Земеделските министри на ЕС обсъждат проблемите около украинското зърно

Министрите на земеделието се събират на заседание в Люксембург в опит за намиране на решение на проблемите в някои страни членки, породени от износа на украинско зърно. България ще бъде представена от министър Явор Гечев.

Вероятно заседанието на аграрните министри ще продължи до късно вечерта, а точката за отражението на износа на украинско зърно е заложена за късния следобед.

Полша и Унгария вече забраниха експорта на своя територия, от вчера и в България е в сила забрана за вноса на някои зърнени култури и храни от Украйна до края на юни.

Европейската комисия обяви, че работи върху пакет от 100 млн. евро, който да компенсира трите страни плюс Румъния и Словакия за техните загуби, но подчерта, че за да ги получат, държавите трябва да свалят забраната.

Вчера заместник-министърът на земеделието на Украйна Маркиан Дмитрасевич заяви пред комисията по земеделие в Европейския парламент, че украинското зърно нямаше да се задържа в определени държави от ЕС, ако не се изкупуваше там. Той допълни, че ситуацията има и положително влияние върху пазара на ЕС и подчерта, че така цената на зърното е станала по-конкурентна.

Заместник-министър Дмитрасевич изрази увереност, че чрез преговори може да се намери компромисно решение, което да устройва и двете страни.

- Реклама -

Последни новини