- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Земеделският министър обвини ЕК за проблемите с вноса на украинско зърно

Вносът на зърно от Украйна, както и на слънчоглед и сухо мляко, в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз. Това каза пред БТВ служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 г. „Ние вече 6 месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдигано този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират“, коментира Гечев. Министърът подчерта, че е разочарован от изявлението на говорител на ЕК, че „търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност“.

ЗАБРАНИТЕ СЕ РАЗРАСТВАТ

Междувременно Словакия също се кани да спре временно вноса на зърно и други продукти от Украйна. Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес, след като подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария.

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски тръгна на обиколка в опит да осигури начин за възобновяване на транзита на зърно през съседните страни от Източна Европа. Днес Солски е на преговори в Полша, предстои утре да посети Румъния и Словакия.

Темата ще бъде обсъдена и от постоянните представители на страните членки в Брюксел. „Очакваме Полша и Унгария да представят някакъв вид обяснение, ще има и реакция на Европейската комисия“, каза европейски представител, цитиран от Ройтерс, според когото въпросът е бил повдигнат на последната среща на върха на ЕС, включително от Словакия и Румъния. „Има проблем и очакваме Комисията да излезе с предложение по въпроса. Ще видим, какво можем да направим през идните седмици и месеци“, допълни той.

„Обсъждаме втори пакет от помощи за засегнатите страни членки от износа на украинско зърно, но на този етап няма да дадем повече информация“, заяви говорителката на Еврокомисията Мириам Гарсия Ферер, цитирана от БНР. Гарсия Ферер все пак допълни, че Еврокомисията си дава сметка за натиска от износа на украинско зърно върху земеделския сектор на тези страни.

По-рано се заговори за допълнителна помощ от 30 млн. евро. Първият пакет от помощи бе за 56 млн. евро и средствата бяха насочени към засегнатите веднага. За България от тях бяха отделени 16 млн. евро.

Днес говорителят на ЕК Гарсия Ферер уточни, че транзитът на зърно не е в компетентността на комисията и тя не може да го контролира. Това беше в отговор на въпрос за срещата на аграрните министри на Полша и Унгария в опит да договорят условията за транзит на украинско зърно през своите територии, посочва БНР.

Източници: БТВ, БНР, „Сега“

- Реклама -

Последни новини