- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Земеделският министър Явор Гечев: Държавата си връща „Златния гьол“

Държавата си връща контрола над „Златния гьол“, обяви министърът на земеделието Явор Гечев след проверка на ГКПП „Капитан Андреево“.

Държавна фирма ще поеме дезинфекцията на автомобили на граничния пункт, а за бъдещото дружество ще отговарят съвместно няколко институции и министерства, които имат отношение по темата. „Целта е държавата да управлява процеса, а не да оставяме БАБХ сама“, каза още агроминистърът. Той подчерта, че за това е настоявал и президентът Румен Радев.

Гечев е разпоредил да бъде изпратено двумесечно предизвестие към частната фирма, която извършваше дезинфекцията.

Земеделският министър каза още, че по време на управлението на служебния кабинет фитосанитарният контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ се осъществява единствено от държавата. Предстои обявяването на обществена поръчка за държавна лаборатория, която ще бъде ситуирана на границата.

В момента на граничния пункт обстановката е спокойна и няма опашки от камиони, като според експертите е удачно дезинфекцията да продължи с цел предпазване от болести.

„Държавата има достатъчен капацитет“, каза министър Гечев. Той информира, че се работи по цялостна програма, свързана с фитосанитарния контрол на граничните пунктове, която ще обхване и железопътния транспорт.

- Реклама -

Последни новини