11.5 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Зимните олимпийски игри в Пекин са вече история

XXIV Зимни олимпийски игри в Пекин са вече история. На бляскава, но скромна по мащабите си церемония олимпийският огън беше угасен.

Домакините от Китай предадоха щафетата на делегацията на Италия. След точно четири години олимпийският дух ще бъде съживен в Милано и Кортина д’Ампецо.

Красиво и без излишна пищност, но изпълнено с много емоции беше тържественото закриване на Игрите на националния стадион в китайската столица „Птиче гнездо“.

Българският трибагреник беше изнесен в парада от доброволец. Нашите олимпийци не успяха да се включат в церемонията, заради противоепидемичните мерки. Според изискванията на китайските власти, след края на участието си всеки състезател трябва да напусне страната в рамките на 72 часа.

В олимпийските игри участваха спортисти от 91 страни, разиграха се 109 комплекта медали. Победител в класирането по отличия стана отборът на Норвегия, който заслужи 16 златни, 8 сребърни, 13 бронзови медала. Второто е за Германия (12-10-5), третото за Китай (9-4-2).

„Всички сме равни, независимо как изглеждаме, откъде идваме или в какво вярваме. Тази обединяваща сила на олимпийските игри е по-силна от тези, които искат да ни разделят. Вие давате шанс на мира. Нека политическите ръководители по света бъдат вдъхновение от вашия пример за солидарност и мир. Ако искаме да преодолеем тази пандемия, трябва да бъдем по-бързи, да се стремим към по-високото, да бъдем по-силни, трябва да стоим заедно“, сподели президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в обръщението си към спортистите.

Томас Бах призова за равен достъп до ваксини на всички хора по света.

Президентът на МОК Томас Бах завърши речта си с думите: „Призовавам младите хора по света да се съберат след четири години в Милано и Кортина, за да отпразнуват 25-ите Зимни олимпийски игри“.

Източник: БНТ

снимки: БНТ

Последни новини

- Реклама -