- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Златни и сребърни тръби в руски музей са най-старите сламки за пиене

Металните артефакти са позволили груповото пиене на бира преди повече от 5000 години

Осем златни и сребърни тръби, идентифицирани от изследователите като сламки на повече от 5000 години, вероятно са били използвани за пиене на бира от общ контейнер.

Преди се е смятало, че сребърните и златните кухи тръби, съхранявани в руски музей, са били или церемониални тояги, или опори за балдахин. В действителност дългите тръби най-вероятно са най-старите оцелели сламки за пиене, казват изследователите.

Хората са използвали тези сламки от висок клас, за да пият бира от общ съд преди повече от 5000 години, заключават археологът Виктор Трифонов от Руската академия на науките в Санкт Петербург и колегите му. Разкопки през 1897 г. в Русия разкриват металните пръчки, бижута и други предмети в гробна могила, съдържаща три скелета от майкопската култура, която датира отпреди около 5700 и 4900 години.

Всяка от тези тънки тръби е дълга малко над един метър. Четири от находките включват златна или сребърна фигурка на бик, пробита от дупка, така че да може да се плъзга нагоре и надолу по тръбата. Значенията, приписвани на сламки със или без фигурки, са неизвестни, казват от групата на Трифонов.

Различни златни и сребърни компоненти като тези, показани тук, включително перфориран връх (крайно вляво), са били изковани и вероятно запоени в дълги тръби, които са служили като сламки за пиене в древната майкопска култура, казват учените. Снимки: Трифонов, Д. Петров и Л. Савелиева/Античност 2022г.  

От вътрешната повърхност на една от тръбите, близо до нейния заострен връх, са открити гранули от ечемичено нишесте, зърнени частици от диво или опитомено растение и поленово зърно от липа, съобщават учените във февруарския брой на Античност.

Това може да са били съставки на ароматизирана бира, въпреки че е необходима допълнителна работа, за да се потвърди, че остатъците от ечемик показват наличие на ферментация. Хората от майкопската култура, които са населявали Южна Русия и Югоизточна Европа, вероятно са имали културни връзки с шумерите, живели близо до Персийския залив, казват изследователите.

Над 4000-годишни шумерски резби показват хора, които използват дълги сламки, за да пият от общите съдове. Варенето на бира започва още преди около 13 000 години в Близкия изток. А отпечатъците на печат върху глинени плочи, датирани отпреди около 7000 години в Ирак и Иран, изобразяват хора, които пият със сламки.

Източник: ScienceNews

Снимка: Kelvin Wilson

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини