13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Златото за Норвегия в смесената щафета в Пекин, България не завърши

След като Тирил Екхоф завъртя общо три наказателни обиколки във втория пост на смесената щафета на 4 по 6 километра на Олимпийските игри в Пекин, братята Тарей и Йоханес Тингнес Бьо донесоха златото на Норвегия с перфектни два поста.

Йоханес Тингнес Бьо

Викингите водеха след първите шест километра, след като Марте Олсбу Рьозеланд използва само една допълнителен патрон. Носителката на големия кристален глобус Екхоф обаче имаше лошия късмет на рубежа да има силен вятър при нейните две визите и тя завъртя общо 450 допълнителни метра, след което предаде щафетата на пета позиция с пасив от 29.7 секунди.

Тирил Екхоф

Солидното представяне на братята Бьо обаче донесе успеха за Норвегия, след като двамата се опазиха от наказателната обиколка и имах нужда от по три резервни патрона всеки. Така те заличиха пасива си и с невероятна последна обиколка Йоханес донесе златото на Норвегия.

Йоханес Тингнес Бьо, Кентан Фийон Майе, Едуард Латипов

На втора позиция с пасив от 0.9 секунди останаха олимпийските шампиони от Пьончан 2018 Франция (Анайс Шевалие-Буше, Жулия Симон, Емилиян Жаклен, Кентан Фийон Майе) (3+11), а бронзът бе за Руския олимпийски комитет (Улиана Нигматулина, Кристина Резцова, Александър Логинов, Едуард Латипов) (1+13). Руснаците поведоха в третия пост на Логинов, но Латипов нямаше отговор за темпото на Йоханес Бьо и Фийон Майе на последния и се смъкна до третата позиция с пасив от 1.5 секунди.

Българската щафета в състав Милена Тодорова, Мария Здравкова, Владимир Илиев и Димитър Герджиков не успя да завърши надпреварата, след като бе затворена с обиколка още преди края на втория пост. До това се стигна, тъй като Тодорова и Здравкова завъртяха съответно по една и две наказателни обиколки в стрелбите си от положение прав, с което не позволиха на Илиев и Герджиков да стартират. В крайното класиране българите бяха класирани на предпоследното 19-о място, преди тима на Словения.

Милена Тодорова

Състезанията по биатлон на Олимпийските игри в Пекин продължават в понеделник с индивидуалния старт на 15 километра за жени, който започва в 11:00 часа българско време.

Източник: sportal

Снимки: Gettyimages

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img