20.8 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Ивайло Найденов: Не се знае какво ще стане с договора с „Газпром“

Цената на тока в Западна Европа е като влакче на ужасите, коментира изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов.
Ще има глобална борба за газ, за да се напълнят газохранилищата и това ще тласне цените нагоре, прогнозира той.

Драмата за тежката индустрия не е породена от събитията в Украйна. Нашите проблеми датират от август миналата година – оттогава са високите цени на електроенергията в България.“ Това каза пред БНР Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По думите му към това се добавят разстроените вериги на доставка от периода на Covid пандемията.

„Резервите на много от заводите се поизчерпаха. Сегашното положение допълнително утежнява тази ситуация. Свободните средства в някои индустрии започват да се изчерпват и оцеляването би могло да стане по-трудно.“

Наистина е важно да продължат компенсациите за цената на електроенергията, докато се успокоят пазарите, коментира Найденов. Според него „в момента виждаме абсолютна паника, особено на пазарите на природния газ в Западна Европа“ и цени, които в рамките на ден варират от 300 до 70-80 евро и после обратно нагоре.

„Като влакче на ужасите – сега сме надолу, не знаем дали ще сме нагоре след няколко дни.“ Ивайло Найденов подчерта, че това лишава предприятията от предвидимост и нищо не може да се бюджетира.

„Работещото решение специално за електроенергията е продължаване на компенсаторните механизми. Държавата трябва по някакъв начин да се намеси, за да успокои пазарите. Това дали трябва да става с изкупуване на някаква продукция и презапасяване – например със зърното или по друг начин – чисто регулаторно, нормативно, трябва да се обсъди. Аз не знам как земеделският министър ще субсидира цената на газа“, заяви още Найденов.

Цените на торовете растат още от миналата есен, защото ги „дърпа“ пазарът на природен газ, допълни той.

Цената на газа на нашия пазар е около 40 на сто по-ниска от европейската, отбеляза Ивайло Найденов.

Предишните преговори с „Газпром“ преди десет години продължиха 1 година. Притеснително е, че не се знае какво ще стане с договора с „Газпром“, изтъкна Найденов.

„Тъй като по този договор се внасят 75% от количествата газ в България.“

На индустрията ѝ трябва гарантиране на дългосрочните доставки на природен газ. Не трябва да се допусне като при електроенергията купуване от ден за ден, поясни Ивайло Найденов.

„Някои страни много по-лесно могат да се „откачат“ от Русия, отколкото България. Аз се опасявам, че изведнъж изкарването на този доставчик, който отговаря за 44% от вноса на ЕС на природен газ ще доведе до борба на пазарите. Защото не е само Европа потребител на природен газ, особено на втечнен природен газ. Индия е голям потребител, Латинска Америка, Япония, Китай. Сега ще има борба за газ, да се напълнят газохранилищата. Неминуемо това ще доведе до допълнителен тласък на цените нагоре.“

Източник: БНР

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини