- Реклама -

- Реклама -

18.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Иван Гешев: Оставам, ще измета политическия боклук (ВИДЕО)

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е подготвил оставката си, но я скъса демонстративно на пресконференция пред медиите.

Това се случва броени дни, след като номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, а после – и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Мотивът за искането на обвинителите от ВСС е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Гешев във връзка с разследването на опита за атентат срещу него. Предложението беше подкрепено и от прокурори на Апелативната прокуратура – София.

„Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално“, започна Иван Гешев.

По думите му вчера е бил поканен до 10 часа днес да подаде оставка, било е споменато семейството му. Ако не подаде оставка, ще бъде натиснато „enter“ и да бъдат публикувани клипове. Гешев каза, че не се страхува.

„Не ме е страх! Страхливият умира всеки ден смелият – само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще“, заяви Гешев.

Скъсаната на парчета оставка на главния прокурор

„Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога, да подобря сигурността на хората, с битовата и организираната престъпност. Европейската комисия заяви, че този проблем е решен. Появиха се и разследвахме дела за тероризъм, продължихме с олигарси, които се смятаха за недосегаеми и сега се крият в Дубай, Сърбия, пазени вероятно от Русия“, добави главният прокурор.

Той коментира, че поради тези причини прокуратурата е била атакувана безогледно. Страната ни живее в олигархичен модел, заяви Гешев.

„Лицето Борислав Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, аз съм съгласен и сега е моментът. Политиката се опитва да ръководи прокуратурата в интерес на користните си интереси, сега го прави безобразно и брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава, повечето политици нямат елементарен морал. Преди месеци получих предложение, завоелирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или в Турция, да имам политическа кариера евентуално в неговата партия, не го взех на сериозно и явно тогава е започнала организацията на всичко това, което виждаме“, коментира Иван Гешев.

Той подчерта, че опитът за атентат е бил шок за него.

„Смятам, че това е целенасочен опит да бъда убит. Дали това е така ще покажат експертизите, към разследването ще се включат международни партньори и истината за това ще излезе наяве. Това, което се случва, е покушение срещу върховенството на закона и опит за овладяване на съдебната система в противоречие с всякакви европейски ценности. Опит да се измести фокусът от атентата срещу един главен прокурор на страна от Европейския съюз в друга посока“, заяви Иван Гешев.

Изрази надежда Борислав Сарафов да не е още дълго негов заместник и директор на Националната следствена служба.

Гешев се оплака от медийна атака срещу прокуратурата и в частност – срещу самия него. „Целта  е, ако може да бъда привлечен като обвиняем и прокуратурата да бъде овладяна“, заяви обвинител номер 1.

„Всичко започна преди месеци. Тогава получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов – да стана посланик или в Израел, или в Турция и евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех насериозно“, разказа още обвинител номер 1.

Той преразказа и още редица разговори, които е провел през изминалите седмици с политици и магистрати. Един от тях бил с шефа на Националната следствена служба и негов настоящ заместник Борислав Сарафов. Провел се, след като Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняване на главния прокурор. „Сарафов ми каза само: „Ти знаеш какво стана, няма какво да направя, няма какво да ти кажа повече“.

Гешев получил и SMS от административен ръководител на софийска прокуратура, който гласял: „Много съжалявам за това, което направих днес, съжалявам!“. Главният прокурор се обадил на въпросния човек, за да го попита какво има предвид и човекът обяснил, че „Сарафов го е накарал да пусне становище“. „Разбрах го, той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел. В тежко здравословно положение е. А това ще тежи на съвестта на хората, които са го направили“, коментира Гешев.

„Излиза, че аз съм бъг в системата за някого и трябва да бъда отстранен, за да може системата да функционира и отново да се краде“, каза още главният прокурор. И категорично заяви, че въпреки всичко, което може да му коства случващото се в личен план, ще довърши мандата си.

Изявлението на Гешев е в присъствието на четирима от заместниците му. Липсва само петият заместник – Борислав Сарафов.

На изявлението присъства и градският прокурор на София Илияна Кирилова. По закон именно СГП е компетентна да разследва лица с имунитет (магистрати, депутати и министри).

- Реклама -

Последни новини