- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Иван Демерджиев: Има заподозрени за опита за атентата срещу главния прокурор

Има заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев, каза вътрешният министър Иван Демерджив след работното съвещание, свикано от министър-председателя Гълъб Донев.

В него участват и министърът на правосъдието Крум Зарков, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и представители на службите. Към момента няма данни за изтичане на информация, но все още това се проверява. По думите му има много варианти маршрутът на автомобила на Гешев да бъде проследен.

„Няма пострадали служители на НСО. Видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на този конкретен автомобил. Ако това е бил обикновен автомобил и е имало директно попадение, каквото в случая е нямало, биха проникнали осколки и пътниците биха поразени“, обясни Иван Демерджиев.

„Очевидно е, че нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства, с които разполага НСО, трябва да бъдат завишени, защото в случая това, което се е оказало решаващо, е бронировката на автомобила, използван от главния прокурор. Това е автомобилът с най-добра защита, с който в момента разполага НСО“, посочи
Демерджиев.

По думите му е безспорно, че НСО трябва да бъде снабдена с надеждни, модерни автомобили. Последният, който се използва в момента, е на разположение на държавата от 2012 г., което според него е абсолютно недопустимо. Нужни са и съвременни технически средства, които да обезпечат сигурността на охраняваните лица.

„Това ще бъде направено посредством една работна група, която се сформира със заповед на министър-председателя. Нейните задачи ще бъдат както да обедини цялата информация на службите за сигурност, за да може да се стигне до извършителите и поръчителите на взрива, така и да се избегнат подобни действия в бъдеще“, обясни вътрешният министър.

- Реклама -

Последни новини