- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Иван Демерджиев потвърди за забранителни списъци за влизане в Скопие

Няколко сигнала за спрени или умишлено забавени на границата с Република Северна Македония българи, които са тръгнали за Скопие, за да се преклонят пред гроба на Гоце Делчев, са получили българските власти. Затворена е вече границата с Република Северна Македония при ГКПП „Гюешево“, излизащите от България са спрени на междинната граница.

Около 100 души са се събрали в момента на междинната граница и изчакват пускането на движението, което беше затворено около 9,30 часа тази сутрин.

Официалната версия за спирането на автомобилите е неработеща система. Има и леко напрежение сред чакащите на място.

Първите пътуващи за Скопие, за да се включат в отбелязването на 151-ата годишнина то рождението на Гоце Делчев са преминали границата рано сутринта.

Официалната българска делегация е преминала около 5,30 часа тази сутрин, казаха от митницата на Гюешево.

С тях са опитали да влязат в Република Северна Македония и журналисти, част от които са били върнати обратно.

Пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи и за забранителен списък, макар и неофициален, в който присъстват имената на български политици.

С Демерджиев е и здравният министър Асен Меджидиев, като се очаква около 13 часа българската група да бъде в църквата „Свети Спас“, където се намират тленните останки на революционера.

Драстични мерки за сигурност и недопускане на сблъсъци между граждани на двете държави демонстрират властите в Република Северна Македония. Наблюдение и охрана има и по въздух с хеликоптери.

Според министър Демерджиев сигурността на българите ще бъде обезпечена. По-важното обаче е гарантирането на правото им да влязат в страната.

„За момента знаем за такива единични случаи, но е важно в края на деня да сме сигурни, че няма хора, които не са допуснати неоснователно за поклонение пред гроба на Гоце Делчев. След малко отново ще се видя с колегата ми от Северна Македония и ще коментираме този въпрос. Както настоявах вчера, така ще настоявам и днес всички хора да бъдат допуснати и е обезпечена тяхната сигурност, както ние направихме в Благоевград“, каза министър Демерджиев.

Той сподели, че служители на МВР, ангажирани с охраната и сигурността на българската делегация, са били разпитвани на границата около 40 минути.

Демерджиев потвърди, че макар и неофициален, македонската страна има забранителен списък, в който са и български политици.

„Имаме оперативна информация, че някои конкретни лица няма да бъдат допуснати, изложени са и мотиви.“

Очакваше се около 150 българи да дойдат и да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“, като групата ще бъде компактна и в нея ще бъдат министрите на вътрешните работи и на здравеопазването.

„Очаквам да се събере компактно групата от наши сънародници, които пътуват за поклонение. Аз ще ги изчакам там, ще изчакам колкото е необходимо и заедно с тях ще отдадем почит на гроба на Гоце Делчев.“

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира и това, че представителите на официалната власт в България и Северна Македония няма заедно да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.

„Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята. А почитта към такава личност се изразява със смирение и с уважение към паметта на един такъв апостол. И силно се надяваме, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложи това да се случи и днес. Очевидно не се възприе от македонската страна за момента, но много вярвам, че следващата година няма да е така“.

 

Снимка: БГНЕС, архив

- Реклама -

Последни новини