16.8 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Иван Демерджиев отказа да е заместник на Бойко Рашков

Бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев се отказа да е заместник на Бойко Рашков в МВР, въпреки че назначението му бе обявено от Министерския съвет на 22 март.

Това става ясно от негово изявление, разпространено до медиите. В него той заявява, че не вярва, „че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание – да помогна за реалната промяна в България“. От изявлението на Демерджиев става ясно, назначението му в МВР е било обявено, въпреки че до последния момент той не е давал окончателно съгласие.

Пълният текст на изявлението на Демерджиев:

На 22.03.2022 година се появи информация, че съм назначен за заместник-министър на вътрешните работи на Република България. В последните месеци разговори относно поемането от моя страна на решителна роля в борбата с корупцията, включително и преминавайки през този пост, съм водил нееднократно с представители на Министерския съвет. Вярвам, че България е на важен кръстопът и съм готов да помагам на всеки, който показва воля да промени страната ни към по-добро. Именно такава заявка направи министър-председателят Кирил Петков и това ме водеше в тези разговори. Във всички тях обаче съм изразявал и своите съображения и обструкции относно моето място в МВР. Винаги съм показвал готовност да продължим диалога и да намерим формата и начина да работим съвместно за доброто на страната ни.

Към 22.03.2022 година тези съображения и обструкции не бяха отпаднали и не бях получил яснота по важни за мен въпроси, касаещи ролята, която се очаква да поема. Диалогът между мен и изпълнителната власт продължи и в изминалите дни. Днес твърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи. Дълбоко уважавам министър Бойко Рашков и вярвам, че той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години. Никога не съм бягал от отговорност, когато съм имал яснота какво се очаква от мен и при какви условия ми се предлага да постигна заложените цели. В случая не получих докрай яснота по тези въпроси, поради което и не съм поемал отговорност. Не вярвам, че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание – да помогна за реалната промяна в България.

Дълбоко вярвам, че всеки може да е полезен на държавата, независимо от длъжността си. Днес, в качеството си на адвокат, аз помагам на стотици хора, търсещи справедливост и защита. Готов съм с познанията си и опита, който придобих, да помогна на всеки, тръгнал срещу беззаконието и неправдата. Решен съм да продължа борбата за налагане върховенството на правото и провеждане на истинска съдебна реформа със средствата, с които разполагам. Готов съм да помагам на всеки, които има истинско желание да води тази борба, ако има нужда от моята експертиза.

Източник: БНР

Снимка: БТА архив

Последни новини

- Реклама -