- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Иван Иванов: Президентът Радев застава открито срещу БСП

Избрано

Заставайки открито срещу правителството, президентът Румен Радев застава срещу БСП. Това означава, че в партията ще възникне сериозна дискусия на тази тема – какви са ни взаимоотношенията оттук нататък, как ще се развиват, какъв ще е контактът ни с него. Това заяви земеделският министър Иван Иванов, номиниран от БСП, по бТВ.

„В момента това е наистина доста сложен въпрос. Заставайки открито срещу правителството, той застава срещу БСП. Само да припомня, че това беше президентът, който ние издигнахме индивидуално за първия му мандат, подкрепихме за втория, правихме неговата кампания и така открито обръщане срещу партията, която го отведе в политиката, неминуемо ще доведе много сериозни въпроси оттук нататък как ще се развиват“.

Иванов коментира, че „това обръщане за мен е изненада“: „Да не искаме да върнем ГЕРБ и ДПС във властта? И тези въпроси ги задавам и те ще бъдат задавани в партията и може би трябва да има разяснения от господин Радев на тази тема“.

„Всеки който използва темата „Македония“, спекулира, ние сме заявили точно ясно, че тази тема специално за БСП е затворена страница, докато Македония не изпълни своите ангажименти от договора, който е подписан“, каза Иванов.

Според него тази тема е привнесена. „Тя не съществуваше от дневния ред, нито на правителството, нито на парламента. Странно защо Слави Трифонов изведнъж стъпи на тази тема при положение, че тя беше затворена. Има решение на правителството, в тази посока е ангажиментът на народното събрание, тъй като той е компетентният орган да вземе решение по тази тема, тъй като касае международен договор, имаме уверенията на премиера, че при своето посещение в Брюксел ще заяви отново несъгласието на България по отношение започването на преговори с Македония за членство в Европейския съюз. И не мисля, че имаше място за някакъв дебат изобщо тази тема“, каза Иванов.

Според него предстои депутатите да се запознаят с френското предложение за решение на спора със Скопие, но „на този етап“ БСП няма да го подкрепи.

Надяваме се наистина на здравия разум, на съвестта на шепа народни представители, независимо от коя политическа сила са, да оценят, че след падането на този кабинет ситуацията в страната няма да се подобри, напротив – ще се влоши, коментира министър Иванов предстоящия вот на недоверие.

Попитан откъде би дошла евентуалната подкрепа за правителството, Иванов каза, че е нормално това да стане от останалите народни представители от „Има такъв народ“. По думите му, това е партията, с която има подписано коалиционно споразумение, а министрите, въпреки че са в оставка, все още са част от правителството.

„Плаващите мнозинства не са решение“, каза Иванов, като уточни, че ръководството на партията е заявявало позиция, че подобен сценарий не е правилен за управление на държавата.

Министър Иван Иванов потвърди, че БСП подкрепя връщането на хартиената бюлетина. Тук въпросът е да не лишаваме повече гласоподавателите от техни граждански права и специално тези, които подкрепят БСП, посочи той. Левицата е внесла свой законопроект, с който се предвижда гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина.

Министърът коментира и други горещи теми.

„Докато настоящата управляваща коалиция е на власт, няма да се възстанови порочната практика с частната лаборатория за проверка на вносните плодове и зеленчуци у нас“, каза Иванов.

„Поне докато ние управляваме, а аз не мога да дам гаранция, защото всеки един управленски екип може да вземе друго решение. Може да се изтегли във всеки един момент и да се върне старото, което е било там. Вие знаете какъв е казусът. За моя голяма изненада научихме, че на 31 декември вечерта, когато всички са празнували Нова година, се е провел търг, избран е изпълнител и сключен договор в една и съща вечер при положение, че аз съм издал заповед за забрана да се сключват каквито и да било договори в рамките на структурите на министерството“, коментира Иванов.

За връзката на ИТН с казуса с частната лаборатория на границата земеделският министър каза: „Очевидно колегите знаят повече, но прави впечатление, че в Комисията по земеделие и в отделни изказвания народни представители от „Има такъв народ“ проявяват жив интерес и защитават това, което се случва и се е случило последните 10 години на „Капитан Андреево“. Вероятно повече информация да имат разследващите органи“.

Министърът заяви, че с него никой не се е свързал да му предлага подкуп за лабораторията: „Аз категорично съм заявявал и никой не е правил опит да се свърже с мен да предлага пари“.

Земеделският министър посочи още, че според коалиционното споразумение управлението на БАБХ и Агенция по горите, която трябва да излезе от подопечното му министерство, се управляват „Продължаваме промяната“.

На 9 март вицепремиерът си Асен Василев каза, че отпускаме 1,1 млрд. за попълване на резерва с пшеница. Къде е пшеницата – в нашите зърнопроизводители, в търговците?

„Пшеницата е в зърнопроизводителите. Ние отчетохме, че има риск тогава за замърсяване в резултат на войната, риск от унищожаване на реколтата и затова бяха предприети тези действия“, каза земеделският министър.

„Парите са в сметка в Българска народна банка и предстои решение на Министерски съвет как да бъдат оползотворени и сме ги пазили съответно. В момента е отпаднала необходимостта от набавянето на такъв резерв, тъй като се очаква много добра следваща реколта. Аз лично се убедих в Добрич, когато присъствах на откриване на жътвата. Очакванията са за около 6 милиона тона пшеница, които да бъдат добити тази година с високо качество и голямата част от тях ще бъдат изнесени, за да осигурят е продоволствената сигурност в нашите европейски партньори“, каза министър Иван Иванов.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини