- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Ива Митева: Вече усещам, че съм на ръба

Избрано

„Поисках да гласуваме поправката в бюджета, за да дадем парите на университетите. Реакцията беше: Разваляме коалицията!“ Това бе коментарът на зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева.
Дойдох в политиката, за да се прави качествено законодателство, и вече усещам, че съм на ръба. Ние продължаваме по стария начин и обличаме във формата на промяна нарушения на Конституцията, каза тя.

Ще получат ли държавните ни висши училища заложените в бюджета 20 милиона лева допълнителна субсидия за заплати? Днес парламентът остави въпроса „висящ“ и председателят му не включи точката в програмата за седмицата, след като миналата депутатите от „Продължаваме промяната“ напуснаха пленарната зала и провалиха кворума и гласуването на проектобюджета за изменение на параграф 17 от Закона за държавния бюджет за 2022 г. по предложение на Ива Митева и група народни представители от ИТН.

Предложението ѝ „отвързваше“ университетите от поставеното им условие в параграфа да променят правилата си за атестация на преподавателите и само тогава да могат да получат част от тези пари. Сегашният текст изисква промяна в правилниците на университетите в съответствие с методика на Министерския съвет и променени критерии за атестация. И двете са все още проекти, които чакат гласуване в МС. Но и преди него се водят ожесточени спорове дали налагането от правителството по предложение на министъра на образованието на правила за атестация на висшите училища не нарушава Закона за висшето образование и Конституцията на Република България.

Тя коментира създалата се ситуация:

„Вчера на коалиционен съвет аз поставих въпроса защо липсва тази точка в програмата и отново чух, както и в пленарна зала, за формални пречки. Смятам, че няма такива и законът можеше да влезе днес и да се приеме. Още повече, че дебатът е приключил.

Този въпрос зададох и днес на председателски съвет на председателя. След като това е било точка в дневния ред миналата седмица и дебатът е приключил, защо не се изгласува и не е включено в неговата програма за тази седмица? Очевидно е, че не желаят да го направят. Многократно съм казвала, че ако могат, даже ще отменят параграфа и няма да дадат тези пари. Това го твърдя съвсем сериозно.

Вчера, между другото, когато казах, че ще направим предложение по чл. 47, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за включване в точката в дневния ред, реакцията беше: „Тогава ние разваляме коалицията!“.

Вече ми омръзна да чувам тези думи, че разваляме коалицията, защото на някой от партньорите нещо не му харесва. Ако това е повод за разваляне на коалицията, да излязат и да го обявят. Но такова извиване на ръце и действия по такъв елементарен начин не приемам. Обидно е, унизително е, не знам дали го разбират.

Смятам, че трябваше да бъде в програмата за седмицата, да се гледа, да се приключи въпросът, да се изгласува в едно заседание, да затворим темата и хората да могат да си получат парите сега и веднага. Това беше достойното и отговорно поведение.

Виждам, че всеки се опитва да си прави някакъв пиар. Вчера Христо Иванов даже ми каза: „Вие вече го внесохте. Ясно е, че ще се води Ваша поправка, Вие си направихте пиара“. Не, искам да стане категорично ясно: аз пиар и популизъм не правя със съдбите на хората, с тези 20 милиона. Аз смятам, че това беше нормалното поведение на политици, които твърдят, че са дошли за промяна. Друго поведение е на страхливци и на хора, които изпълняват нечии поръчки.

Източник: OFFNews

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини