spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Идва ли краят на скъпите жилища

Избрано

Вижда ли се краят на скъпите жилища? Как ще се отрази на кредитирането започналото повишение на лихвите? Възможно ли е да наблюдаваме скоро как се пука поредният имотен балон? Засега еднозначен отговор на всички тези въпроси няма. Но за разлика от горещините, които обхванаха цяла Европа това лято, на имотния пазар вече се усеща охлаждане.

Както и се очакваше, на 21 юли Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa (ЕЦБ) oбяви пъpвoто увеличение нa лиxвитe oт дeceтилeтиe нacaм. Упpaвитeлният cъвeт пoвиши тpитe ocнoвни лихвени пpoцeнтa c 50 бaзиcни пyнĸтa, считано от 27 юли 2022 година. EЦБ e пpeцeнилa да пpeдпpиeмe пo-гoлямa пъpвoнaчaлнa cтъпĸa, oтĸoлĸoтo се коментираше по време на пpeдишнoтo зaceдaниe, когато се говореше за повишение c 25 бaзиcни пyнĸтa.

Инфлацията затруднява гражданите. Много хора се тревожат, че тя ще остане трайна. Ние следим тези очаквания и затова увеличихме лихвените проценти – за да дадем сигнал, че няма да позволим инфлацията да остане по-висока от 2%, обясняват от банката, която се грижи за паричната политика в еврозоната. В държавите, които оперират с евро, поскъпването през юни достигна peĸopднитe 8,6%. Очаква се да има още увеличения на лихвите до края на годината, защото всички прогнози сочат, че инфлацията ще остане висока.

През юни и Фeдepaлният peзepв вдигна лиxвeнитe пpoцeнти c 0,75 пyнĸтa, което е нaй-гoлямoтo пoвишeниe oт 1994 г. нacaм. Аргументът за това действие също е растящата инфлация в САЩ.

България не е самотен остров и може да се очаква, че и тук лихвите ще имат подобно развитие. Засега търговските банки все още не предприемат подобни ходове, но това предстои, защото страната ни е сред рекордьорите по поскъпване в ЕС. Очакванията на банковите експерти са Българската народна банка (БНБ) да последва политиката на ЕЦБ. Заради голямата конкуренция между банките те все пак ще подходят много внимателно с промените.

В сравнение с близки страни, България продължава да поддържа по-ниски лихви по кредитите, средното равнище е между 2,1% и 2,5%. За разлика от нашите съседи, например в Сърбия, лихвите са от порядъка на 6%, в Румъния са 5%, а в Гърция – 4%. Лихвите по кредитите в момента са на исторически ниски нива, а повишаването на цените на имотите оказва влияние върху големината на ипотечните кредити, коментират от Адрес – недвижими имоти. За първата половина от тази година средният размер на кредитите е доближил 150 хил. лв. В столицата дори е малко над 200 хил. лв. Рязкото покачване на цените на жилищата обаче направи имотите по-недостъпни за хората с по-ниски доходи.

Над 31 милиарда лева са заемите на домакинствата в края на юни, сочи статистиката на БНБ. Спрямо същия месец на миналата година те се увеличават с 14,7 на сто. Повече от кредитите са жилищни, те са с най-сериозен годишен ръст, запазва се тенденцията към покачване и при потребителските. Депозитите на домакинствата надхвърлят 67 милиарда лева и също отбелязват ръст на годишна база.

Пряко влияние върху цените на имотите оказват търсенето и предлагането. В момента се намираме в ситуация, в която търсенето е достигнало до нивата на предлагането. Това означава, че цените на имотите ще се задържат на по-стабилни нива. В случай че предлагането изпревари търсенето, ще се достигне до спад на сключените сделки, а цените на имотите ще тръгнат постепенно надолу.

Жилищните имоти в по-непредпочитани от купувачите райони или в по-старите жилищни сгради, са достигнали предела на възможната си цена, която няма накъде повече да нараства. Така купувачите остават водени от предимствата на имота, включително неговата локация, като решаващи при окончателния избор на жилище. По този начин ще се наблюдава тенденция към корекция на ценовите оферти, обясняват от „Адрес“. Първоначално ще бъдат засегнати по-непривлекателните имоти, но постепенно след това ще паднат цените и на останалите видове жилища.

А ето как се предлагат имоти в различни краища на страната. Тристаен апартамент с площ от 89 квадрата в Пловдив, кв. „Кючук Париж“ се предлага за 105 000 евро. Двустаен със застроена площ от 53,80 квадрата в столичния квартал „Бъкстон“ се продава срещу 148 500 евро. В Банско за обзаведено студио собствениците искат 23 000 евро. Здрава къща и селскостопански пристройки с 4 декара двор в Ново село, което се намира на двайсетина километра от Велико Търново, е с офертна цена от 38 000 евро. Двустайно жилище в нова газифицирана сграда в квартал „Витоша“ на София се предлага за 127 000 евро. Напълно обзаведен тристаен апартамент с южно изложение и близо до плажа в комплекс в Свети Влас е с офертна цена 120 000 евро.

 

Банки стават гаранти при покупка „на зелено“, хората с ипотечен кредит могат да са по-спокойни за проектите

Не стихва интересът към покупка на имоти „на зелено“. Според Националния статистически институт в България всяка година се въвеждат средно между 12 хиляди и 15 хиляди жилища в експлоатация. Това прави около 2,23 имота на 1000 души население. За сравнение, средните стойности в Европа са над 4 имота. Това означава, че противно на разбиранията, че у нас се строи много, статистиката показва по-ниски нива в сравнение с останалите страни в Европа. Да не пропускаме обаче, че българите сме начело по недвижима собственост на Стария континент.

Често обаче купувачи „на зелено“ се оказват в неблагоприятната ситуация да доплатят определена сума на инвеститора, за да бъде завърши строежа. Темата с индексацията на цените при имоти, платени в още в началния етап на проекта, се превръща в кошмар за купувачите, а експерти коментират, че проблемът може да бъде решен единствено от съда.

Обикновено купувачите на жилища „на зелено“, ползващи външно финансиране чрез ипотечен кредит, могат да бъдат по-спокойни за качеството на изпълнението на проектите. Някои банки отпускат пари само когато се отнася за покупка на имот от инвеститор с доказан опит и добра репутация. Част от тях предлагат финансиране и на етап груб строеж, но след задълбочен анализ, показващ до колко надеждна е дадената строителна компания. По този начин именно банковата институция дава гаранция на купувача, че тя ще контролира строителния процес и изразходването на средствата. Не всички инвеститори, предлагащи на първичен пазар, залагат клаузи в договорите си за промяна на крайната цена на имота. Именно този фактор, в допълнение към контролирания строителен процес от банката носи допълнителна сигурност и спокойствие на купувачите на имоти „на зелено“.

Последни новини