35 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

Избират президента на Черна гора днес

Мило Джуканович е фаворит на президентските избори в Черна гора, но според социолозите ще има втори тур на 2 април

Черногорците ще се отправят към избирателните урни днес, за да решат кой ще бъде държавният им глава през следващите пет години. Малко над 542 000 гласоподаватели ще имат възможност да избират в първия тур от вота измежду седем кандидати. Сред тях са настоящият президент Мило Джуканович, който е лидер на Демократичната партия на социалистите, Андрия Мандич от Нова сръбска демокрация, която е член на коалицията Демократичен фронт, Алекса Бечич от Демократи и Горан Данилович от Обединение на Черна гора.

В надпреварата участват също и един от лидерите на движението „Европа сега“ Яков Милатович, депутатът от Социалдемократическата партия Драгиня Вуксанович Станкович и инфлуенсърът Йован Радулович.

Днешните президентски избори са четвъртите от отделянето на Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година и осмите от въвеждането на многопартийната система. За президент на Черна гора ще бъде избран кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове. Ако няма такъв, трябва да се проведе втори тур на изборите след две седмици, т.е. на 2 април, когато са поредните парламентарни избори в България.

На втория тур участват двамата кандидати, получили най-много гласове, крайният победител е кандидатът, успял да събере най-голяма подкрепа. Анализаторите прогнозират, че ще се стигне до втори кръг, като единият от претендентите ще бъде Джуканович. Основните съперници на сегашния президент на изборите в неделя са Андрия Мандич от Демократичния фронт, който иска по-тесни връзки със Сърбия и Русия, и Яков Милатович, прозападен икономист и заместник-ръководител на движението Европа сега, отбелязва Ройтерс.

Опонентите обвиняват Джуканович и неговата Демократична партия на социалистите  в корупция, връзки с организираната престъпност, а също така, че управляват страната като тяхна частна собственост – обвинения, които Джуканович и партията му отричат. Страната, с население около 620 000 души, е членка на НАТО и кандидатка за членство в Европейския съюз.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини