- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Изборите в Турция: Инфарктна разлика между Ердоган и Калъчдароглу

Инфарктна разлика между Ердоган и Калъчдароглу на изборите в Турция. По всяка вероятност победителят ще стане ясен след балотаж, ако един от двамата кандидати не достигне заветните 50% плюс 1 глас от вота.

Според избирателната комисия в южната ни съседка за настоящия държавен глава Ердоган са гласували 49.34% от избирателите, а 45% са дали своя вот за кандидата на опозицията – Кемал Калъчдароглу. Резултатът е при преброени малко над 98% от бюлетините.

„Вече водим пред нашия основен конкурент с 2.6 милиона гласа. Смятам, че тази цифра ще става все по-голяма с приближаването към окончателния резултат. Все още не знаем дали това ще сложи край на президентските избори още на първи тур с 50+1% избиратели, както е по закон. Ако решението на избирателите е, че вотът е приключил – няма проблем. Изборите за парламент в Турция вече приключиха и Народният алианс спечели мнозинство”, обяви в своя реч Реджеп Ердоган.

Основният му конкурент за поста – Кемал Калъчдароглу също направи коментар на изминалия вот: „Въпреки всичките му клеветнически кампании и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше. Никой не трябва да се радва при свършен факт. Изборите не се печелят от балкона. Резултатите от вота продължават да пристигат. Ако нацията е решила да бъдем на балотаж – за мен е удоволствие. Със сигурност ще спечелим тези избори на втори тур. Ще видите това”.

Това са най-оспорваните избори в Турция от десетилетия насам. Те също така са исторически и геополитически за отношенията на Турция с останалия свят и накъде ще тръгне.

- Реклама -

Последни новини