11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Изборът на управител на БНБ: Още една разделителна линия в коалицията

 

Четворната коалиция ще има две номинации за управител на Българската народна банка (БНБ), като първата е официално потвърдената от „Има такъв народ“ преди дни на Любомир Каримански (вляво), който е председател на бюджетната комисия, а втората е на финансиста и председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Четворната коалиция ще има две номинации за управител на Българската народна банка (БНБ), като първата е официално потвърдената от „Има такъв народ“ преди дни на Любомир Каримански, който е председател на бюджетната комисия, а втората е на финансиста и председател на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Нито една от двете не е официално внесена, така че промени в последния момент не са изключени.

Така изборът на управител на БНБ ще се окаже поредна разделителна линия в управляващата коалиция, макар и публично депутати от мнозинството да го наричат „състезание, в което ще победи най-добрият“. Неофициалните коментари са, че някои от партиите в коалицията не приемат кандидатурата на Каримански заради част от кариерата му.

Срокът за номинации за гуверньор изтича днес (23 март), а мандатът на настоящия управител Димитър Радев изтече още през юли миналата година. Парламентът избира управител на БНБ с обикновено мнозинство, т.е. поне половината плюс един от регистриралите се при гласуването депутати. Последното гласуване на правилата за избор на гуверьор е предложението на „Има такъв народ“ за по-кратък срок за подаване на кандидатури беше подкрепено само от опозицията – ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане.

Гуверньорът е ключова позиция в държавата, като новият ще е от особено значение предвид заявката на правителството, че след две години България ще смени националната валута с евро.

Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов отрече да има напрежение в коалицията: „Няма нищо по-демократично да има други предложения, от другите коалиционни партньори и пленарната зала да избере гуверньор на БНБ“. Той отрече партията на Слави Трифонов да е договаряла подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС, които разполагат общо с 93 гласа и заедно с „Има такъв народ“ биха могли да осигурят общо 118 депутати за Каримански.

 

Източник и снимка: Дневник

Последни новини

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия