- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Изготвен е парламентарен правилник за работата на 49-ото Народно събрание

Веднъж месечно председателят на Народното събрание ще събира председателите на постоянни комисии, за да координира дейността им и да получава информация за законодателната дейност в тях. Това решиха депутатите от Временната комисия за изготвяне на нов парламентарен правилник.

Не беше одобрено предложението на „Има такъв народ“ да се обърне редът на работа на депутатите – заседанията на комисии да се провеждат от 9.00 до 14.00 часа, а пленарните заседания да са от 14.00 до 19.00 ч. Като мотив беше изтъкнато, че така ще се предотврати отпадането на важни комисии заради удължаване на работното време в зала.

Отхвърлена беше още една идея на ИТН – блицконтролът с министрите да се провежда последните два часа на заседанието в четвъртък, вместо преди редовния парламентарен контрол в петък.

Подкрепа не получи и предложението на ПП-ДБ да бъде създадена изцяло нова комисия – по спорта. Така броят на постоянно действащите комисии няма да се променя.

Депутатите записаха още, че всяка парламентарна група ще има право на до 10 нещатни сътрудника.

Временната комисия прие предложението на ГЕРБ хабилитираните преподаватели във висши учебни заведения да продължат да упражняват дейността си или по желание да излязат в неплатен отпуск, запазвайки мястото си.

Очаква се още утре правилникът да влезе в дневния ред на парламента.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини