- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Издадоха пълните избрани съчинения на Борис Шивачев

Борис Константинов Шивачев е писател, критик и публицист. Наричат го пионер на българската испанистика.

Той е „един от малцината аргонавти в българската литература, скитник и мечтател, влюбен в четирите посоки на света, бленуващ по екзотичното, уверен, че златното руно на щастието и свободата се намира някъде там, зад кръгозора, в далечните и непознати страни“… „Българският Джек Лондон“ завещава на родната словесност прекрасните си „Писма от Южна Америка“ и „Изобретателят“ – един от най-странните и провокативни романи в нашата литература – четем в представянето на пълните му избрани съчинения, издадени от издателство „Ортограф“ . Поводът е 120 години от рождението на Борис Шивачев (11.03.1902) и 90 години от смъртта му (30.01.1932).

С преводите си и статиите в българския печат и в престижното мадридско издание „Ла гасета литерариа“, необикновеният, бурен и кратък живот на Борис Шивачев продължава да вълнува, да прави все по-притегателен романтичния ореол около личността му, да повдига въпроси и да чака отговори… – пишат неговите издатели.

По случай 120 години от рождението на Борис Шивачев на българския книжен пазар вече са пълните избрани съчинения на писателя космополит. „Съчинения. Том 1“ включва всичките му художествени произведения и очерк за живота и творчеството му. Вторият том е събрал писмата на Борис Шивачев, както и неговите публицистични и есеистични текстове.

Литературният наблюдател Гергана Рачева представи творчеството на Борис Шивачев в „Артефир“, в разговор с Димитрина Кюркчиева.

 

Източник: БНР

снимка: БНР

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -