- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Изключеният от БСП Петър Витанов: Такава диктатура не е имало от времето на Вълко Червенков

Петя БАХАРОВА 

Петър Витанов е евродепутат, член е на комисиите по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, както и по транспорт и туризъм.

Роден е на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършил е международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски“ и международни финанси в Нов български университет. Държавен експерт в дирекция „Международни връзки и протокол“ на 43-ото НС. Депутат в 44-ото народно събрание. Член на Националния съвет на БСП. На последния конгрес на левицата той бе изключен от партията.

-Господин Витанов, как ще коментирате конгреса на БСП и вашето изключване от партията?

-Конгресът беше едно от най-срамните места, на които съм присъствал. На конгрес хората отиват с надежда и се надяват да чуят мерки, които ще оздравят партията, ще ни предпазят от последващия срив, ще противодействат на каскадата от тежки загуби. Получихме обаче конгрес, организират в стил Лаврентий Берия. Оставете ме мен, но бяха изключени хора, които са от академичните среди – трима преподаватели от университетските среди. Бяха изключени млади хора, които имат историческа памет към БСП – Ана Пиринска, дъщерята на Димчо Михалевски Петя. Това са хора, чиито родители са дали целия си професионален път за каузата БСП. Хора, в чиито морални качества никой не се е съмнявал. Бяха изключени представители на младежкото обединение, които са с огромен потенциал. Те бяха прекършени и демотивирани. Всичко това се случва в момент, в който по всякакъв начин се опитваме да ги задържим в партията, да ги убеждаваме да не напускат. Това беше Гьобелсов конгрес.

-Какви са причините за всичко това, какво се случва в партията ви?

-Тясното ръководство на БСП не търпи някой да проявява различно мнение и особено да го афишира публично. Партията пъпли в посока фашизиране. Авторитаризъм е най-мекото и евфемистично определение. Такава диктатура не е имало и по времето на Вълко Червенков.

-Таско Ерменков обаче изтъкна в телевизионно интервю, че в БСП всеки може да си каже мнението и то да бъде чуто.

-Могат да говорят каквото си искат, но вижте какво се случва. За мен е комплимент хора като Таско Ерменков да ме предложат за изключване от БСП. Това изключване е болезнено за мен, защото съм генерационно обвързан с партията. Не може един ликвидатор на партията да изключи трето поколение социалист. Няма как да стане, какво ще ми вземе, ще ме изгони от „Позитано“ 20… Това е моят дом, моята кауза, на която съм се отдал и за която ще продължа да се боря. Използвам страниците ви, за да призова всички социалисти да не губят кураж.

Корнелия Нинова успя да обедини срещу себе си всички поколение в партията – млади, стари, леви крила, десни крила, ветерани, жени. Мисля, че голямото обединение за нейната оставка предстои.

-Има ли връщане назад към БСП за вас?

-Има само напред, макар че някой се опитва да върне партията много назад. За нас продължава борбата за социалистическата кауза, за обединението на всички леви и ляво мислещи хора социалисти. Не сме тръгнали да правим нови партии. Ще изчакаме времето, в което всички тези, които унижават социалистите, ще си тръгнат.

Проблемът на тази партия не се казва нито Петя Михалевска, нито Петко Димитров, нито Атанас Атанасов или Петър Витанов. Проблемът си има име и това е Корнелия Нинова. Дори всички да носим вина за положението на партията, отговорността се носи от лидера. А подходът е по сталински – няма човек – няма проблем. Много често в живота обаче, дори да няма човек, проблемът продължава да стои. Сегашното ръководство ще катастрофира рано или късно и тогава с кого ще се оправдава – с „Магнитски“, с войната, с инфлацията, с президента…

-Ще изброите ли 3 причини, заради които не одобрявате политиката на Корнелия Нинова?

-Мога и 15 причини да изброя. Но ще ви кажа как изглежда БСП след конгреса и какви послания се чуха. Първото е антиевропейското послание, защото БСП иска да се присъедини към референдума на „Възраждане“. Налива вода в някаква националистическа партия, която няма нищо общо с разбиранията на социалистите. Второто е борбата с джендър идеологията. Искам някой да ми обясни има ли правен термин за джендър идеология. Това е толкова популистко, хомофобско, дискриминационно. Това понятие е само в главата на няколко болни мозъка. Третото е какъв сигнал даваме на нашите европейски партньори. Или по-точно, не даваме антикорупционен сигнал. БСП защитава човек, обвинен по „Магнитски“. Тази антиевропейска риторика, която става все по-характерна за БСП, убива всичко прогресивно.

-Според вас как трябва да изглежда БСП?

-Трябва да има други носители на политиките и да изглежда категорично по друг начин. Искам да попитам къде е БСП по темите с екологията, с икономическата и енергийната трансформация? Няма ни, умишлено бягаме от тях. Обяснявам си го с това, че са удобни и не могат да бъдат популистки.

БСП мълчи и по темата със справедливостта. Защо не говори за преразпределение на данъчната тежест, за корпоративен данък или за прогресивна данъчна скала? Как по друг начин можем да съберем пари за социална политика? БСП обаче се опитва да говори и на бизнеса, и на работниците, и на хората със свободни професии, и на едрия капитал. Е, няма как да стане.

Не на последно място е и обезличаването на БСП. Тя да влезе като патеричка в дясно управление, с което загуби облика си.

-Виждате ли надежда за промяна?

-Виждам огромна енергия и мотивация сред младите членове на левицата. След изключването ми ме мотивираха три пъти повече. Никакво отказване, съпротивата продължава.

Знаете ли кое е най-тъжното в БСП? Преди няколко дни подписаха коалиционно споразумение. На една огромна маса в кабинет на „Позитано“ 20 сиротно стояха трима души. Единият, Емил Георгиев от „Екогласност“, известното с „огромния“ си електорален потенциал Дружество на тракийските българи на Красимир Премянов. Очевидно не само ние виждаме, че това ръководство е посмешище и не желаем да преговаряме с него.

Ако БСП иска да има път напред, то тя трябва да се обединява и да стане носител на това обединение. Забравени са обаче много леви субекти, движения на леви интелектуалци и организации, които се представляват от млади и енергични хора. Към тази група трябва да прибавим и синдикатите. Ето това трябва да е бъдещето голямо обединение и БСП да му бъде стожер. Засега това не може да се случи и всички го видяха на конгреса.

-А какво ще се случва от тук нататък с БСП, с вас? Как виждате своето участие в живота на партията?

-Правя задгранично бюро на БСП, отивам в нелегалност, превъоръжаваме се и интифадата продължава. Тези хора си мислят, че могат да ми затворят устата! Моралните! Няколко души, които са се хванали за полата на Корнелия Нинова и са готови да предадат другарите си. С всички тези сме водили разговори на четири очи и няма да ви казвам какво говорят. Накрая вдигат ръка срещу нас, срещу 15 млади души.

-Защо го правят?

-Правят го, за да могат да са водачи на листите за предстоящите избори. Готови са да предадат всички и всичко. С тези хора на едни банки сме стояли, едни битки сме водили. И сега нямат доблестта да ни погледнат в очите. Затова ви казвам, че борбата продължава и чакаме времето, в което трябва да изправяме тази партия от нищото.

-Смятате ли, че връщането на хартиената бюлетина ще върне избирателите на БСП?

-Как ще ги върне? Ако тези в БСП смятат, че проблемът е технически и сривът на доверие се дължи на хартията, значи спешно трябва да отидат при психиатърката д-р Цветеслава Гълъбова.

-Пак да ви попитам, как ще продължите от тук нататък?

-Вече имам предложения да ме приемат поне в десет партийни организации на БСП, против волята на госпожата. Като Георги Димитров мога да членувам в друга социалистическа партия в чужбина, в изгнание. Но се връщаме още по-силни и уверени. Справедливостта е на наша страна.

-Какви резултати очаквате от предстоящите избори?

– Няма индикации за по-добро представяне на БСП на изборите, а и няма откъде да дойдат. Съвсем сериозно ви казвам, че няма повод за оптимизъм. Няма причина да очакваме БСП да получи по-висок резултат. Доверието и огорчението в голяма част от социалистите са изчерпани. Очаквам доста хора, цели структури да подадат оставки. За съжаление, не очаквам и развитие на политическата криза. Лично за мен след предстоящите избори ще има празен оборот от 4 месеца. Но така или иначе, съм убеден, че в БСП се крие ключът от решаването на политическата криза. Хората от ръководството на БСП нямат доблест. Ще стоят като кърлежи, докато партията падне под 4-процентната граница за влизане в парламента.

Аз ги призовавам, ако резултатът на 2 април е още по-слаб и ако имат капка достойнство да отстъпят встрани. Да дойде някой по-млад и енергичен лидер, който се ползва с повече доверие и който може да обедини всички ляво мислещи хора. Така ще може на по-следващите избори, които ще са две в едно през есента, БСП да бъде възкресена.

Знаете ли какво ще се случи на местните избори? Корнелия Нинова се изпокарала с всички леви кметове. Тя приключи и местната власт. Крайно време е да помисли за политическата си пенсия.

- Реклама -

Последни новини