20.6 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Излагат копие на титанозавър в Лондон, най-голямото животно в света

 


В петък в Лондон ще бъде показано копие на един от най-големите динозаври, които някога са се разхождали по Земята – за първи път този забележителен експонат може да бъде видян в Европа, откакто оригиналът е открит в Патагония, предаде АФП.

Дълъг 122 фута (37,2 метра), титанозавърът – наречен Patagotitan mayorum – едва се побира в изложбената зала на лондонския Природонаучен музей.

Според изследователите, с изпъната нагоре шия, той би бил достатъчно висок, за да се вмъкне с главата си в пететажна сграда.

Титанозаврите са били последните останали дългокраки динозаври завроподи, които все още са съществували по времето, когато видът е изчезнал.

Patagotitan ще бъде добре дошъл заместител на дългогодишната динозавърска атракция на музея – популярното копие на Diplodocus „Dippy“, което беше изложено до 2017 г.

Новата отливка е реплика на един от шестте титанозавъра, открити след като през 2010 г. фермер в аржентинския регион забелязва гигантска бедрена кост, стърчаща от земята, което довежда до разкопки в продължение на няколко години.

„Те откриха гробище на тези животни с шест различни индивида в земята“, казва Пол Барет, научен ръководител на изложбата.

„В продължение на около три години разкопаха всички тези кости… и успяха да разкрият, че има нов вид гигантски динозавър… едно от най-големите животни, които някога са ходили по Земята“, добави той.

Титанозаврите са живели в горите на днешна Патагония преди 100 до 95 милиона години през късната креда.

Изследователите смятат, че освен необикновената си дължина, той би трябвало да е тежал и около 57 тона.

Наскоро откритото тревопасно е имало четири крака, подобни на колони, и изключително дълги шия и опашка.

За да се изхранва, е трябвало да изяжда около 130 килограма растителност всеки ден.

Смята се, че всичките шест динозавъра, открити на едно и също място, са загинали по едно и също време, въпреки че причината за смъртта им остава загадка.

Припомняме и нещо любопитно.

В България се е разхождал динозавър от групата на титанозаврите, част от която е и най-големият в света динозавър – аржентинозавъра. Учени от Националния природонаучен музей при БАН съобщиха преди няколко години, че са открили костта близо до Трън.

Открит е в район със седименти от периода горна креда, когато най-големите бозайници са били с размер на котка.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини