- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Измамна красота

Автор: Антон СТЕФАНОВ

Българите са пристрастени към пластичните корекции, би си помислил чужденец, който посети страната ни и разгледа профилите на най-популярните инфлуенсъри. Неотдавнашно социологическо проучване на агенция „Тренд“ обаче оборва тази констатация, неслучайно разбуни духовете и предизвика куп коментари. То е направено между 5 и 12 юли тази година чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години. Някои от получените отговори звучат изненадващо, други вероятно ще бъдат приети с разбиране, а трети – може би с категорично неодобрение.

Какво показват данните?

Оказва се, че 60 процента от българите не одобряват естетическите корекции на външния вид, а 74 на сто са на мнение, че съвременните момичета прекаляват с тях. В същото време близо 900 000 биха променили нещо във външния си вид. 62 процента обаче смятат, че на младите не бива да се позволяват подобни интервенции. Това определено контрастира с модната тенденция родители да подаряват нов бюст на дъщерите си за абитуриентския бал. Логично, колкото повече се увеличава възрастта на анкетираните, толкова повече нараства неодобрението към такъв тип намеса във външния вид.

27 на сто изразяват одобрение към естетическите интервенции, а най-благосклонни към тях са младите на възраст между 18 и 29 години. Живеещите в столицата в по-големи дялове са „за“ естетически интервенции, за сметка на другите извън София.

76% от участниците в проучването са категорични, че естетическите корекции се налагат от популярни лица. Същият брой хора са съгласни и с твърдението, че „от естествената красота по-хубаво няма“.

Едва 35% са на мнение, че след пластичните операции жените стават по-красиви, а 60 на сто смятат, че естетическите корекции правят представителките на нежния пол еднотипни. Дамите в по-голям дял са съгласни с това твърдение, за сметка на мъжете. Внушителен е броят на хората, които са убедени, че съвременните момичета прекаляват с естетическите процедури (74%).

36% от младите на възраст между 18 и 29 г. биха променили нещо във външния си вид. 26% от хората между 30 и39 години също биха направили промяна, ако имат възможност. По отношение на интимния партньор, то 22% биха му дали зелена светлина, ако той иска пластична операция, а 65% не са склонни да го направят.

Уголемяването на устните среща най-голямо отрицателно отношение (78%), следвано от корекция на носа без медицинска необходимост (74%). Високи проценти на неодобрение се открояват и по отношение на пластични операции на лицето с цел разкрасяване( 67%) и уголемяване на гърди (63%). С по-ниски дялове на отрицателно отношение са слагането на изкуствени мигли (56%), както и изкуствено удължаване на коса (52%).

По-голямата част от анкетираните казват, че фолк певиците налагат критериите за красота у нас, а чак след това се нареждат световните звезди. Инфлуенсърите пък са с 37 пункта като образци за съвременните критерии за красота в българското общество.

 

Обезобразените световни звезди

Желанието на някои световни звезди да изглеждат вечно млади и красиви ги превърна в истински гротески на самите себе си. Последствията са необратими и мнозина вероятно съжаляват, че са се подложили на пластични интервенции, но връщане назад няма.

Един от най-фрапантните примери е Донатела Верчасе. За жалост днес 67-годишната собственичка на модна империя прилича повече като герой от филм на ужасите, отколкото на изискана дама. Огромна уста, голям нос и съсипано от ботокс и филъри лице – всичко това създаде „чудовищния“ вид на Донатела.

70-годишният актьор Мики Рурк е сред звездите, които често се подлагат на пластични интервенции. Той толкова се е вманиачил в ботокса, че постоянно си го инжектира. Макар да е обезобразен от безбройните корекции, не му пука от хорското мнение и не спира да прибягва до услугите на пластичните хирурзи.

Бившата съпруга на Арнолд Шварценегер Мария Шрайвър също поднесе скоро неприятна изненада. От красавицата не е останал и помен. Папарашки снимки разкриха ужасяваща гледка – 66-годишната журналистка е съсипала прекрасното си лице с некадърно направени корекции.

Американската хайлайф дама Джоселин Уайлдщайн, прочула се като Жената котка, е дала близо 4 милиона долара за пластични операции, но определено може да се каже, че това са пари, хвърлени на вятъра. Тя почти винаги се нарежда на първо място в класации за най-неуспешни естетически корекции, а страховитият й външен вид плаши мнозина.

Бившият супермодел от 90-те Линда Еванджелиста пък заведе съдебен иск за 50 милиона щатски долара заради козметична процедура, която я е обезобразила. Тя се подложила на интервенция за намаляване на мазнини чрез замразяване по бедрата, корема, гърба, хълбоците и брадичката. Процедурата обаче имала обратен ефект и тези области изведнъж започнали да се увеличават, а след това и да се втърдяват и да изтръпват напълно. Това накарало моделката да се затвори в дома си и да не излиза никъде. Тя обвинява компанията, че не я е предупредила за евентуални странични ефекти при подобна интервенция.

 

За или против пластичните операции

Кеворк Кеворкян: 

Всеки има право да погрознее, както намери за добре.

Соня Момчилова – председател на СЕМ:

Личното ми решение е да не коригирам Бог. Всеки е свободен да постъпва както реши с тленната си обвивка, резултатите обаче в повечето случаи са нелепи.

Добрина Чешмеджиева – тв водеща в БНТ:

Операции ми звучи прекалено ангажиращо, но има процедури, които според мен помагат на хората да се поддържат, и това е добре.

Михаил Белчев – поет и певец:

„За“ – ако са наложителни. Но от това, което виждам напоследък, се убеждавам, че водят до страшни деформации!

Проф. Аксиния Джурова:

Категорично против. Не се намесвайте в Божиите дела. Какво по-красиво от браздите на времето по лицето на възрастния човек вместо пластичния мутант.

 

Бургарското Барби Андреа Иванова: Имам 30 инжекции  хиалурон в устните  и 1200 кубика силикон.  Ще слагам още!

Андреа Иванова, по-известна като „бургарското Барби“, е момичето с най-големи устни в България. За нея пишат не само в родната преса, но и в много страни по света. Заради външния й вид мнозина я определят като празноглава, макар тя да завършва немска филология в Софийския университет.

Андреа, наскоро излезе социологическо проучване, че 60 процента от българите не одобряват естетическите корекции във външния вид. Как бихте коментирали този факт?

Според мен са даже повече българите, които не харесват естетическите корекции. Това всъщност е странно, тъй като българската жена напоследък доста често прибягва до различни интервенции. Но явно населението е разделено на две – едни, които си правят корекции, и други, които ги оплюват.

-Вие лично усетихте ли негативизъм към себе си?

О, да. Към мен има доста хейт в интернет. Но аз не се влияя от това, защото всеки трябва да се чувства добре и никой няма право да му отнема това щастие.

-Смятате ли, че човек трябва да се намесва в делата на Господ и да коригира това, което Бог е създал?

Аз съм на мнение, че в днешно време имаме силата и способността да творим нашата собствената съдба и всъщност всеки от нас е един Господ.

-Нека уточним – колко корекции имате?

Вече имам 30 инжекции хиалуронава киселина от 2018 година досега. Сложих си силиконови импланти в бюста, всеки по 600 кубика, общо 1200, както и пет инжекции в брадичката. Оформяла съм още скули и челюст.

-А как се издържате? Все пак тези интервенции не са евтини.

Семейството ми помага. Честно казано, не съм смятала колко пари съм похарчила за всички корекции.

-В същото изследване се посочва, че 78 процента от българите не одобряват корекциите в устните…

Предполагам, че е така, тъй като го усещам по коментарите, които чета.

-Кой е най-фрапантният коментар за вас?

Всякакви са, но това, което не приемам, е когато ти пожелават смърт.

-Главният въпрос е защо правите тези корекции? От снимките ви преди интервенциите се вижда, че вие сте хубаво момиче и без тях.

Исках да се видя в нова светлина, да бъда нещо по-различно от това, което съм била. Корекциите са провокация към самата мен. И сега със сигурност се харесвам повече. За някои хора е доста учудващо, но това е факт. Не казвам, че преди съм била грозна, но в момента съм много по-доволна от външния си вид.

-Сега мъжете харесват ли ви повече и получавате ли много неприлични предложения?

Получавам много предложения от всякакви хора. Мога да кажа, че напливът е доста голям. Мъжете очевидно искат да се докоснат до нещо различно, защото това не се среща всеки ден.

-А какво казват мъжете, когато ви целуват?

Всички казват, че усещането, когато целуват големи устни, е по-различно и по-хубаво, отколкото, когато целуват тънки.

-Някога съжалявали ли сте за някоя от корекциите си?

Не. Досега не съм имала момент, в който да съжалявам. Да се надявам и в бъдеще да е така.

-Имате ли приятел сега?

В момента нямам.

-А имали ли сте след направените корекции?

– Да, имала съм.

– Защо се разделихте?

Нищо драматично не се е случило. Просто аз самата не се увличам в дълбоки любовни истории.

-Готова ли сте да позирате за еротично издание?

Да, разбира се. Аз не се срамувам нито от себе си, нито от тялото си.

-Ще правите ли още интервенции?

Да, имам още доста промени, които искам да направя по лицето си, както и нова корекция на гърдите.

-Завършвате немска филология. Какво ще работите, след като се дипломирате? Ще станете ли учителка по немски?

В учителската среда не знам дали бих се вписала. Предполагам, че доста хора не биха приели така изглеждащо момиче за учителка. Но със сигурност има работа с немски език, в която ще мога да се докажа и ще бъда успешна.

-А каква е професията, за която си мечтаете?

– През годините мечтите ми са се променяли. Искала съм да бъда и певица, и писател, и артист… От 4-годишна до 12-и клас пеех в хор. Ходила съм на много фестивали и конкурси. И сега пеенето ми липсва. Иска ми се да запиша песен. С удоволствие бих се снимала и в риалити. Така че имам още много цели, които желая да постигна. Надявам се да ги реализирам.

 

Д-р Николай Георгиев: Не харесвам агресивното във визията

Д-р Николай Георгиев е сложил в професионалната си кариера над 5 тона силикон! Да, това не е шега! Самият той си е направил труда да ги изчисли. До този момент е оперирал над 7000 пациенти, желаещи да си увеличат бюста, като средно е слагал по 350 кубика на гърда. И днес графикът му е запълнен поне за два месеца напред. Признава, че му е трудно да си обясни как така в социологическо проучване 60 процента от българите не одобряват естетическите интервенции.

В кабинета му желаещите да направят промени във външния си вид се разделят на 70 процента жени и 30 – мъже. Най-много са тези за уголемяване на бюста, а след това – за корекция на носа. Мъжете пък все по-често го търсят за увеличаване размера на мъжкото им достойнство.

„Не харесвам продаващото се, комерсиалното, агресивното във визията и на мъжете, и на жените – категоричен е д-р Николай Георгиев. – Провокацията е хубаво нещо, но може би в изкуството, а не в пластичната хирургия.“

Той не отрича факта, че след естетически интервенции жените често стават еднотипни. Но според него именно тук е ролята на хирурга, който трябва да обясни на пациента кое е добро за него и кое не.

„Според нашите закони всеки лекар, който има специалност „Хирургия“, може да извършва и пластични операции – казва д-р Николай Георгиев. – Все още има жени, които по-лесно избират пластичен хирург, отколкото ново палто. Добре би било пациентите да са информирани, да направят няколко консултации и едва тогава да изберат къде да се оперират.“

 

Психологът Мадлен Алгафари: И естетическите корекции могат да се превърнат в зависимост

Според психолога Мадлен Алгафари крайностите в естетическите интервенции са много видими, тъй като целта на хората, които си ги правят е една – да бъдат забелязани. Пластичните операции могат да се превърнат в зависимост, както и останалите пристрастявания, било то към наркотици или друго. Дори да се стигне до абстиненция.

„По-лесно се постигат трансформациите във формата, отколкото в съдържанието – казва Мадлен Алгафари. В социализма имаше пиетет към това да ни е трудно. Жените трябваше да се борят, да копаят с кирки и куртки. Гримът бе буржоазен и упадъчен. Когато дълго време е било трудно, сега махалото отива в друга посока. И се повявя така наречената фаза на жените обезкостителки. Те търсят лесен начин на живот чрез промяна само на формата. Защото, за да промениш съдържанието се изискват повече инвестиции и усилия.“

- Реклама -

Последни новини