20.8 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Изолиран и обезверен: Американските тайни служби за Путин

Путин е фрустриран от развоя на бойните събития, намира се в изолация и реагира с необуздана ярост спрямо хора от близкото си обкръжение. Американските тайни служби твърдят, че това го прави още по-опасен.

Американските тайни служби нееднократно предупреждаваха за руската инвазия в Украйна, а сега те отново предупреждават – този път за опасността от самия Владимир Путин. Както твърди американска медия, Путин е „фрустриран“ от военните, икономически и политически проблеми и се бил „изолирал“ от околните.

По данни на NBC американските тайни служби имат сведения, че руският президент Владимир Путин е все по-обезверен от развоя на военните сражения в Украйна. Той се чувствал под засилен натиск както от разрастващите се протести в собствената му страна, така и от икономическите санкции. Тези фактори можели да изправят Путин пред една-единствена опция – а именно да приложи още по-голямо насилие.

Тайните служби твърдят, че Путин е изолиран и държи на разстояние банкерите, финансовия министър, та дори и военните. Сенатор Марк Уорнър, който е председател на Комисията за тайните служби, каза пред NBC, че руският президент „очевидно е изненадан от неочаквано силната съпротива на украинците“.

Путин бил заобиколен от угодници и хора, които одобряват всичко, казано от него. Уорнър заяви дословно: „Опасявам се, че Путин може да се почувства натикан в ъгъла“. Според американската медия има конкретни сведения, че Путин е „фрустриран“ и реагира с необуздана ярост срещу хора от най-близкото си обкръжение. Това било твърде необичайно, защото Путин обикновено умеел да владее емоциите си. „Ние не вярваме, че той има реалистичен поглед над онова, което се случва в момента“, каза сенатор Уорнър, който добре познава Русия.

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън пък заяви, че Путин „не е вече същият хладнокръвен и пресметлив диктатор, какъвто беше през 2008 година“. Други експерти добавят, че един „отчаян и импулсивен Путин е далеч по-опасен“. А Бренън заяви пред NBC, че руската инвазия в Украйна е било „едно крайно погрешно решение на Путин“.

Бренън, дословно: „Подобно нещо никога преди не съм преживявал. Сигурен съм, че сега си го изкарва на съветниците, министрите и другите около него – а тук може да се завърти една доста емоционална спирала“.

Майкъл Кофмън, анализатор в мозъчния тръст CNA, също изрази тревога от действията на руския президент. „Руската армия е преди всичко армия с артилерийски сили, а до този момент тя е използвала само минимална част от наличните си възможности“, написа в Туитър Кофмън. „За съжаление предполагам, че тъкмо поради тази причина най-лошото тепърва предстои и тази война може да се окаже много по-грозна“.

Източник:DW

Снимка: Reuters

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини