- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Изпратихме 2022 г. с най-големия дефицит от 12 години

Бюджетният дефицит на страната достигна рекорд – 4,5 млрд. лв., показват прогнозните изчисления на финансовото министерство. Това означава, че дефицитът на страната е 2,9% от БВП. Положителното е, че той покрива изискванията на Пакта за стабилност и растеж и вероятно няма да бъде пречка за присъединяване на страната към еврозоната след една година.

Отчита се добро изпълнение на приходите по Консолидираната фискална програма (КФП). Прогнозата за декември миналата година показва, че приходите, помощите и даренията по КФП, са близо 65 млрд. лв. От тях 3,8 млрд. лв. са еднократни – свързани с компенсацията на високите цени за електроенергия на небитовите абонати. Окончателно през ноември приходите са били над 56 млрд. лв.

Прогнозните разходи в последния месец на 2022 година са почти 63 млрд. лв. без над 3 млрд. лв. за компенсации за тока на бизнеса. За ноември разходите са почти 57 млрд. лв. Фискалният резерв намалява с близо милиард лева през декември спрямо предходния месец.

От Министерството на финансите обаче посочват, че липсва устойчива промяна в икономиката, която да доведе до трайно нарастване на бюджетните приходи. От ведомството отбелязват още, че усвояването на европейските фондове е слабо, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост.

В края на 2022 година в хазната влезе първият транш по ПВУ за 2,7 млрд. лв.

- Реклама -

Последни новини