- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Израелски сателит бе изстрелян в Космоса

Израелски наносателит, изстрелян в космоса, може да проправи пътя за евтина и сигурна оптична и квантова комуникация от космоса, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Наносателитът, наречен „TAU-SAT3“, е разработен от Телавивския университет и е изстрелян от космодрума на американските космически сили Кейп Канаверал в щата Флорида. Специална наземна станция беше монтирана на покрива на университетска сграда, за да приема съобщенията на наносателита. Според проф. Ноам Елиаз, декан на факултета по инженерни науки, „това е първата оптична наземна станция в Израел и една от малкото в света, която може да се закрепва за повърхности, да проследява и събира данни от наносателит, който, гледан от Земята, е по-малък от пиксел.“

Елиаз каза, че този пробив ще намали разходите за изграждане и изстрелване на наносателити за оптична комуникация. Университетът ще провежда експерименти за скоростта на данните, които наносателитът може да получава, обработва и предава, както и за обстоятелства, които водят до нарушения в сателитните комуникационни канали.

Квантовите компоненти на сателита не само ще повишат способността му да изпраща и получава данни, но и ще направят данните по-защитени.

„Принципите на квантовата механика позволяват безусловно сигурен метод за криптиране. Всеки път, когато враждебен обект се опита да прехване предадено съобщение, съобщението незабавно се разсейва“, обясни проф. Ярон Оз, който ръководи Центъра за квантова наука и технологии към Телавивския университет.

- Реклама -

Последни новини