- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Имаме първокласници и в затворите

Тази година първокласниците в местата за лишаване от свобода са 58, а тези в 12-ти клас – 24, съобщава БТА.

Oт 5541 лишени от свобода във всички затвори в страната, 825 са включени в учебната дейност през 2022/2023 г., сочат данни на Министерството на правосъдието. Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към тях, като обучението е от 1-ви до 12-ти клас. Тази година първокласниците в местата за лишаване от свобода са 58, а тези в 12-ти клас – 24. Традиционно се запазва най-високият общ брой на учениците в София – 211, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца те са 13, информират още от ведомството.

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова откри учебната година в местата за лишаване от свобода в Средно училище „Аргира Жечкова“ към затвора в Сливен. През тази учебна година там ще се обучават 52 жени, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, разпределени в 11 паралелки.

Освен общообразователна подготовка, на лишените от свобода жени в затвора се осигурява възможност и за професионална квалификация за шивач. Училището в Сливен има филиали в затворите във Варна и Бургас, в които през тази година са се записали над 80 лишени от свобода мъже.

Източник: БТА
Снимка: МП

- Реклама -

Последни новини