spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София

Има ли почва Банкси в политиката

Избрано

 

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

На 6 юли световноизвестният, но практически неизвестен британски творец Банкси ще стане почетен професор на престижния University for Creative Arts. Мистериозният творец очаквано няма да се появи физически, а професорската титла ще бъде приета от негово име от празен стол.

Престижното отличие на художника, чието лице не е виждал никой, му се връчва заради усилията, които полага в хуманитарната област и влиянието му върху световния арт. Творби на тайнствения Банкси се появяват по цял свят и разбунват духовете на обществото, защото са протест срещу статуквото, коментират темите за войната, мира, правото на човека на щастие. Тайнственият артист не иска никой да знае самоличността му, да види лицето му, да научи интимните му преживявания.

Признанието на Банкси е напълно заслужено, но ни кара да преосмислим теорията за закулисието, която по света, а и у нас свързваме с тайни негативни договорки, разпределение на пари под масата, обещания за постове и злокобни сценарии, напускане на парламентарни групи и сформиране на нови мнозинства. Това, което се случва по тъмна доба и далеч от обществения фокус, обаче се оказва, че може и да е за добро. Доказва го биографията на Банкси, който преобърна световното изкуство и отправи послания към хората, без да излиза наяве.

Не означава ли това, че понякога е добре нещо да се случва извън обществените прожектори? Някой да рисува, да гради схеми, да подготвя обществени процеси на тъмно? За доброто на всички. Звучи парадоксално и съвсем не в стила на изискването за публичност, за която се борят народите от десетилетия.

Лично аз смятам, че всичко трябва да става на светло. Хората, които ни управляват, да казват за какво се борят, с кого се коалират, какви цели преследват. И все пак защо по цял свят има такъв респект към тайнственото, неизвестното, необяснимото? Може ли задкулисието да е положително? Не сме ли в капана на конспиративните теории, че съдбата ни е предопределена, по-точно направлявана от неизвестни центрове?

Дори да е така, най-добре да вземем живота си в свои ръце. Да знаем кой решава бъдещето ни и дали някой не му шепне нещо в ухото. Без значение дали от руското, или американското посолство. И в двата случая не е добре. Банкси е тайнствен феномен и е добре да остане такъв. Иначе ще изчезне магията. Но когато става дума за случващото се в България, а и не само у нас, добро и лошо задкулисие не може да съществува. Всичко, което е договорено на тъмно, не е добро.

Така че Банкси не е подходящ за политиката. Хубаво е да се обединим поне около тази идея. Макар че напоследък нищо не може да ни събере заедно. Не само политиците, но и избирателите.

Последни новини